Warning: file_get_contents(http://freegeoip.net/json/3.90.12.112): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /home/plovdivlit/public_html/werk.php on line 8 Паралел за чудо и приказ — Velicka Nastradinova PlovdivLit

Velicka Nastradinova in PlovdivLit

 

Паралел за чудо и приказ  2.00 / 5

Публично признавам: имам празнота в образованието си. Какво да правя? Хората учеха в сериозни училища, а аз - в музикално. По мое време там не преподаваха география. Пропуск в програмата. Грешка на растежа. Ето защо аз се самообразовам. Взимам атлас и се любувам на имена от рода на Тулук, Ел Фарол, Ардебил и тем подобни. За по-лесно възприемане си измислям игрички. Хващам някой меридиан или паралел и го проследявам от край до край. Поучавам се. Например край моя любим роден град минава четиридесет и вторият паралел. Ами да си минава, щом му е такава работата. Но къде отива? Гледай го ти! На бърза ръка подмина Скопие и Шкодра и хоп - в Рим. Не може да бъде! Аз все си представях, че Рим е доста на юг, щото там, като падне сняг, настава голяма суматоха. Така съм чувала. Е, добре. Запомних. Рим е също като тук, само че съвсем друг. Но да си следя аз паралела. Абе, тая работа не е чиста. Къде мислите се подвизава той, след като напусне Рим? В Аячо. На остров Корсика. Я, моля, спомнете си кого наричат Корсиканеца. Не се сещате? От мен да мине - Наполеон Бонапарт. И какво излиза? Аз от география може да не разбирам, но история ми е преподавала самата Божана Благоева. И освен за Наполеон ме е осведомила за всички римски цезари, консули, императори... сиреч тирани и завоеватели от Сула, та чак до Тит, любимецът на всички съставители на кръстословици.

И тъй, да проверим ще се потвърдят ли съмненията ми.

Защото паралелът му с паралел прецапва съответното море и се появява малко над Барселона, Сарагоса и Валядолид. Ха! Валядолид! Там се е родил зловещият крал Филип ІІ, който, според учебниците по история, удавил в кръв Нидерландия, изгорил на клади хиляди недотам правоверни католици, водил войни наляво и надясно и според операта "Дон Карлос“ от Верди убил собствения си син. Ако не вярвате, идете на опера.

Но да си гледам паралела. След като закачи малко от Португалия и се гмурна в Атлантическия океан, тоя ми ти паралел благоволи да се появи някъде към Бостон и оттам - хайде, хайде, та в Чикаго. При гангстерите. С тях няма да ви занимавам, те са дребни рибки в сравнение с тези, които спират вниманието ми. След Чикаго - нищо интересно чак до Тихия океан. А пък отвъд него - Корея. Жълто море. Пекин. Е, малко по на юг, но за китайските размери това е едно нищо. Да ви захвана ли подред китайските императори? Не? Не се стряскайте. Само си представете какви са били битки, походи, масови публични наказания...

Аз ще продължа с паралела. Щото той през разни пустини вече отиде в бившия СССР, по-точно - в Ташкент. Сега, да се разберем - Ташкент, Самарканд и Хива ви ги оставям за домашно. Днес не ми се ще да се занимавам с разни Тамерлани, Чингиз ханове и тем подобни. Харесах си друго местенце. Близо е до Тбилиси. Градът Гори. Досетихте ли се? Това човечество няма памет. А "геният на всички времена и народи, най-великият, славният, непобедимият“ и т.н. Сталин ще се обърне в гроба от възмущение. Добре че поне го погребаха. Е, Сталин е роден в Гори. Не ви интересува. Хм. Може и вие да сте прави. Сик транзит глория мунди, сиреч тъй преминава световната слава. Това го казват на всички папи, когато ги коронясват. О! Забравих папите. И те са в Рим, на четиридесет и втория паралел. А някои от тях могат да засенчат и Филип ІІ. Но да не си изпусна аз паралела. От Гори насам - нищо особено. Само дето малко под тая линия стои самият Константинопол, днес именуван Истанбул. Да ви припомням ли за коварните ромеи и султаните? Защо пък аз да се занимавам с това? Прочетете малко история. Само от времето на братята императори Аркадий и Хонорий до султан Абдул Хамид. Нямате време. А аз колко дни пожертвах, за да ви просветя и просветля, а? И още не съм свършила, защото пак малко по на юг, близо до Солун, се намира Пела, родното място на Александър Велики. И какво излиза? Че всички злини на света (поне доскоро), тръгват от тая географска ширина. Абе, не се ли е родил насам и някой добър човек? И както мислих, ме осени телевизионна новина. Майка Тереза била родена в Скопие. Слава Тебе, Господи! О, ами свети Иван Рилски? Стават двама. Не са ли достатъчни? И какво? Да си строшим паралела? Че какво му е на паралела? Или да го пребоядисаме и преструктурираме? Я стига с тоя мерак. Че какво му е на паралела? Нали си е наш. И близо до него не са родени нито Иван Грозни, нито Кървавата Мери, нито Хитлер, нито... Пък и като си дам сметка, изчадия от човешки род не са се раждали само на Антарктида. Да живеят пингвините!

 

Rate the work