Warning: file_get_contents(http://freegeoip.net/json/54.234.228.78) [function.file-get-contents]: failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /home/plovdivlit/public_html/werk.php on line 8
ВТОРИ ЈАНУАРИ 2016 — Olivera Docevska PlovdivLit

Olivera Docevska in PlovdivLit

 

ВТОРИ ЈАНУАРИ 2016  5.00 / 5

Втори јануари е ...две илјади и шеснаесеттата,

еден и четириесет и пет ,убав сончев ден,

некој патува...некаде...

Далај Лама е сеуште на ТВ,

се расте и со него старее,

како порака симбол

за борба која вечно трае,

на малите и обесправените,

Тематска венчавка во

стил на војна на ѕвездите,

од 60-те,

Вивалди безвременски на зимата

и ги поддржува нотите,

четирите годишни времиња

го започнуваат циклусот

кој вечно трае,

како и седумте дена ,

кои бесконечно се повторуваат во часовите.

започнуваат со понеделник,

а завршуваат со недела,

Штраус и неговиот Дунав син

на шпицата за Среќна Нова 2016

вчера, беше денот на Новогодишниот концерт

и Виенската филхармонија,точно напладне,

Џенис Џоплин,

46 години по смртта одлично се продава,

за милион и осумстотини илјади долари,

А кај нас свират, свират чалгиите,

се весело е ,

во времето и настанот

кој се повторува

како вредностите,

кои никој не ги заборава,

и војни, војни , насекаде,

расправата Америка вајс Русија,

никогаш не се заморува,

на повидок е нова Студена војна,

и циклусот од 50 години ,

за кој дедо ми говореше,

чиниш вестите секоја нова година

со децении исти се,како и модата,

никој ништо ново не создава,

чиниш се веќе видено е, само ,

само

раѓањето, единственост е,

за да знаеме дека ,

да љубиш и да бидеш љубен, среќа е,

не - новогодишното честитање,

da го гледаш Dirty Dancing по којзнае кој пат

со насмевка, како, незаменливо доживување,

И само природата понекогаш

снег не ќе донесе,за да казнува или наградува,

врапче и гулаб на гранка се ниша,

чистачот измрзнат ги мете улиците,

држејќи го детето за рака, со насмевка,

на Втори Јануари 2016-та.

 

Rate the work