Излязох

Откъс от едноименния роман

Translated by: Елка Димитрова

5.00   (4 votes)
sp;     2.

 

            В същото време не толкова далеч от него, в друга детска стая, облепена с тийнейджърски плакати, през затворената врата проникваха звуците на същата песен от радиото, което се намираше в съседното помещение. Още преди да отвори очи и да протегне ръка, за да спре алармата на жълтия пластмасов часовник, нервното и премръзнало момиче започна деня с кавга. Най-напред – с песента, а после и на висок глас – с майка си:

            – Аман от вас, старците... Всяка сутрин все същото, песни като на селска сватба, студено дюшеме, замръзнах. Мамо ма, аман от това „Там си срещнах либето“, бе! Че си го срещнала – срещнала си го, ей го, до тебе чай пие!!!

            След като молбата ѝ бе чута, звукът беше намален. На ставане от леглото, треперейки от шока, който ѝ причиняваше допирът със студения под при първото стъпване върху него, продължи да нарежда сама на себе:

            – Как пък не, да умра от любов! И то защо? Затова че той бил с друга! Ха, ама това си личи, вижда се... Коя ще е тази, дето ще е толкова глупава да не го усети навреме?

            Не, аз не съм толкова глупава. Да бе, били сме се искали, разменили сме си били пръстени, после – пу, пу, не важи! Никакъв шанс! Абе нюх имам аз, като всяка жена. Баба ми Верка ме е учила на това. Казваше: „Първо ще гледаш той да те иска, после ще се влюбваш и винаги трябва той три пъти повече да те обича“.

            Друго е сега, бе, не е като навремето: хванал те за ръката – и айде веднага годеж; целуне те – сватба; не дай си боже, нещо друго станало – и готово, край! Ето, и майка ми още отсега я е страх да не би да съм спала с някого. Страх ще я е, горката, когато телефонът звъни постоянно, а леля ми, знам, че винаги ѝ изпява с кого ме е видяла из чаршията. Направо ще пукна, на мира не ме оставя още отсега, а камо ли, ако взема че се влюбя. Будалещини!

            И докато се опитваше да си изкара цялата сутрешна нервност на песента, подвикна силно на майка си:

            – Мамо, сипи ми кафе да се стопля, идвам веднага, замръзнах в този клинчарник! И вземи я смени тази п

The PlovdivLit site is a creative product of "Plovdiv LIK" foundation and it`s object of copyright.
Use of hyperlinks to the site, editions, sections and specific texts in PlovdivLit is free.

© PlovdivLit 2024