Galen Ganev

Poetry

ФАНТАЗИЯ

5.00(4 votes)

Poetry

САКСОФОНИТЕ

5.00(5 votes)

Poetry

УТРО

5.00(2 votes)

Poetry

НЕБЕСНА ШАПКА

5.00(4 votes)

Poetry

ЛЮБОВ

5.00(2 votes)

Poetry

БЯЛАТА СТАЯ

5.00(4 votes)

More

ЛИТУРГИЯ

На отец Еленко Йосифов

5.00   (13 votes)

Прекръстих се и прекрачих прага на църквата. От стенописите и иконите ме поглеждат очи на добролюбци. Всеки светец е тухла в чистия дом на Духа, повел човечеството към съвършеното битие на нова самоличност, към това сливане с Бог, което ни изтегля от светското блато и ни приобщава към ореола на божественото.

Тук живея в семейство на благодарни хора, на молители, чиито сълзи капят върху окъсаните дрехи на разпнатия Христос.

Свещеникът, висок и достолепен човек, следва ритуалите на богослужението. Вълнува ни неговата дарба да съпреживява думите и жестовете, умението му да ни предаде това чувство, да ни потопи в него, а после със същата сила да ни въздигне до купола на храма, до висотата, от която ни наблюдава Творецът. Това докосване до идеалното, това преминаване в друга реалност, ни прави отвъдни хора. Светкавица, с която прескачаме в нашето после и осмисляме високата идея за човека като небесен жител.

Думите следват водопадите на планинска река, а после се успокояват в дълбините на широко устие. Морето ни очаква...

Усещам как Божията благословия се спуска над нас заедно със стъпките на малката Божидара. Днес детето навършва годинка и обхожда църквата с помощта на осемгодишната си сестричка. Спира, вторачва в мен любопитен поглед, прави си съответните изводи, усмихва се и продължава. Къдриците, прихванати с екзотични фиби, палаво подскачат в тон с неуморния танц. И маратонец не би издържал на темпото, с което малката бродира наоса. Ручей, чиито струи кълбят водоскоците на детството.

Средната петгодишна сестра кротко пази полите на майка си, но не устоява на изкушението и догонва стъпките на това момичешко бебе. Едно ангелски трио, милостиво слязло при грешниците.

Свещеникът ги забелязва, очите му се навлажняват, а думите потрепват като пламъци на свещи.

В начало бе Словото...

The PlovdivLit site is a creative product of "Plovdiv LIK" foundation and it`s object of copyright.
Use of hyperlinks to the site, editions, sections and specific texts in PlovdivLit is free.

© PlovdivLit 2024