"Тройната нишка" или тройно усуканият възел на живота

5.00   (2 votes)
хът от преследване и отмъщение от страна на руските престъпни среди, които превеждат и перат пари в банковата му сметка – милиони левове във валута с уговорка да върне обратно по-голяма част от сумата. Камен, воден не от алчност, а за да се разграничи от престъпното деяние, в което е въвлечен не им връща нито лев.

    Скитайки из Европа съдбата го среща и с просяка  - пияница Жулиен, с когото героят се сближава и използва, за да прикрие самоличността си. Верен на своя стил авторът и в този роман е заложил на динамично развиващ се сюжет и увлекателна фабула в центъра, на която са човешките взаимоотношения, вътрешната борба на героите, притиснати от обстоятелствата и преследвани от миналото. Често срещаните обрати и интригуващи реални ситуации, подсилват драматизма в романа.

    Бягството на Камен го свързва с тайна, която го преследва, а случайната среща с чаровната Олисия се оказва плодоносна и за двамата. Красавицата с огнен темперамент също изживява трудни моменти. Тя е суетна и артистична, способна на всичко, но не и да прави компромиси с принципите си.

     Воден от импулсивни действия и противоречиви чувства Камен не се интересува дали околните одобряват постъпките му. Съдбата е решила двамата с Олисия да се спасят взаимно, впускайки се в един непознат и зашеметяващ свят – Лион, Монпелие, Гренобъл, Марсилия, Кан. Редуват се сцени на мизерия и разкош – такъв е декорът на тази драма.

     Сюжетът на романа проследява живота на главните герои. Камен успява да се снабди с фалшиви документи за самоличност под името Анатолий. Олисия, която е с украинско потекло, преди да се превърне в преследвана личност работи като танцьорка в заведение. Обстоятелствата е принуждават да счупи ваза в главата на работодателя си Аришел, който се опитва да я изнасили в квартирата си. С напредването на повествованието фабулата все повече се обогатява със събития, проблеми, любовни драми , нравствени и психологически трусове. „Тройната нишка“ се отличава с вглъбен реализъм и прозорливост. Живописен е и начинът на изграждане на персонажите в романа.

     Авторът умело използва християнски мотиви, за да разкрие духовното прераждане на Камен: „С времето започнаха да се променят мислите  му, характерът и поведението.  Героят, стига до прозрението, че „християнството извежда хората от полето на егоизма и го издига на пътя на любовта и добротата“. Подбуден от мъдрия съвет на съседа си по местоживеене в Кан – Федерик Волоа, той решава да използва християнската вяра като  стратегия, за да преодолее ревността към втората си съпруга Олисия. Първият брак му се проваля заради изневеряващата му с б

The PlovdivLit site is a creative product of "Plovdiv LIK" foundation and it`s object of copyright.
Use of hyperlinks to the site, editions, sections and specific texts in PlovdivLit is free.

© PlovdivLit 2022