Radi Radev

Poetry

Камий Сен Санс

5.00(2 votes)

Short Story

Мамульовския кмет в акция

5.00(1 votes)

Poetry

ДЖОРДЖО ДЕ КИРИКО

5.00(1 votes)

Short Story

Алцхаймер

4.84(50 votes)

Poetry

Видях те в гръб...

4.00(1 votes)

More

Пир с парите на евреите

5.00   (1 votes)

В затвора попаднах на една странна личност, която успя до голяма степен да промени отрицателното ми отношение към всички питомци на това държавно учреждение. Като пренебрегнем циганската сган – пъплеща наоколо и цялата онази безнадеждна пасмина рецидивисти, за които битието извън затвора е непосилно и следователно – временно, то съществува и една тясна прослойка пандизчийски интелектуалци, които са в състояние да сътворят истински шедьоври на затворническото изкуство.
Този беше от същата категория и веднага си пролича, че попадането му тук е някак случайно, дори може би, преднамерено. Външно не блестеше с нищо – прекалено семпла индивидуалност, някак почти смачкана, но в замяна на това усмивката не слизаше от птичата му физиономия, - вечно любезен дребен мошеник, разбира се, с богато въображение и една единствена слабост – мразеше патологично съсловието на банкерите и лихварите.
В това отношение някакси си допаднахме, защото и аз не питая особено нежни чувства към тази лихварска пасмина, дето превърна толкова наивни хорица в просяци. А, когато разбрах, че е успял да изработи една от най-реномираните финансови институции, разбира се, потомци на Моше, определено ми стана симпатичен.
- Намразих ги, защото заради тях загубих брат си – сподели той веднъж на чашка джибровица с израз на неутолима тъга.
Момент да обясня първо, че едно от добрите неща на пловдивския затвор е възможността сами да си варим ракията. Инсталирана е специална апаратура, обслужвана от квалифициран персонал, който се справя перфектно. И съответно сами си я консумираме по килиите. Понякога вземат участие и надзирателите, но това е публична тайна.

- Брат ми беше затънал в дългове – продължи той - защото жена му боледуваше и трябваха спешно пари за лечение. После се оказа, че има да връща два пъти повече отколкото е теглил, освен това жена му почина на операционната маса и накрая, в пристъп на депресия, решил да сложи край на живота си. Опитах се да му помогна, дори пропилях всичките си спестявания и, когато самият аз се сдобих с една недвусмислена диагноза стигнах до извода, че е време да взема крути мерки. Както можеше да се очаква, преди да вляза в затвора, докторите ми откриха рак.
Той се намръщи за момент и продължи:

- Никога не съм вярвал особено на докторите. Те са в състояние да изкарат и най-безобидната хрема рак или дори Паркинсон, доколкото това спомага за източване на здравната каса, но все пак не е съвсем без значение да го чуеш от устата на специалист.
Как попаднах в затвора л

1234>>>

The PlovdivLit site is a creative product of "Plovdiv LIK" foundation and it`s object of copyright.
Use of hyperlinks to the site, editions, sections and specific texts in PlovdivLit is free.

© PlovdivLit 2024