Марлена Юрукова

Разказ

Рембранд

5.00(2 гласа)

Поезия

Старицата

5.00(2 гласа)

Поезия

Жената затваря вратата

5.00(2 гласа)

Поезия

Един спокоен ден

4.97(1264 гласа)

Поезия

Бунтът на езика

4.93(3564 гласа)

Виж още

Златният град

/на Ян Палах и Камю, на златната младеж/

5.00   (2 гласа)
ст и обединение на изтока и запада в борбата за хляба, за да се запази живота на всички, но най-вече на нежните и тъжни младежи, оголени сами пред света на насилието.

 

Но тя на запад свободата си останала в кухнята, а хората след поредния финален мач си обували чехлите , сядали пак до камините, за да погледнат на останалия свят като на информация от вестника. Камю загинал в катастрофа. Девет години след нея дошла нова революция, пролетна и Пражка. Насилието се надигнало срещу нея страшно като през 1956г. Отново хората се жертвали само на изток. С пламък в душата в пламъци и страшни мъки изгорял събратът на Камю Ян Палах и не толкова в протест срещу окупаторите, колкото защото е нямало кой да му помогне да спаси протеста. Нямало го е Камю, за да подкрепи онези милиони на булеварда „Венчеслас“, за които вече не е бил чужд. Нямало го е, за да спре смъртта в душите им, да им даде кураж в мълчанието и мъката на разколебаването им, изписана по сериозността на лицата им. Камю вместо Палах е щял да ги върне от прага на отказа и компромиса.

Мария беше на прага на терасата и гледаше към величавата сграда на националния музей на златна Прага. Тя самата бе на прага на своя живот.

 

През 2012 г. животът на Мария продължаваше да бъде такъв, какъвто беше тогава, когато бе на път, спряла за малко в Златния град. Пак бе сякаш на прага на живота си, защото продължаваше да се бори за свободата и хляба си. Подкрепяше я Камю и споменът за Златния град с венците по паметника на златния младеж на площада „Венчеслас“.

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2021