Маринела Гетова

Есе

Любовта в нас

4.89(391 гласа)

Есе

Моите детски мечти

4.84(77 гласа)

Виж още

Какъв профил във Фейсбук би си създал днес Климент Охридски?

4.89   (1014 гласа)

Да си създадеш профил във Фейсбук днес е лесно, но истинската същност е скрита зад фасадата.

Профилът е страничният вид на нещо, а опознаването на човека се крие в това да надникнеш зад поставената бариера. Това е лесно, що се отнася до хората, живеещи в двадесет и първи век. Те не изразяват себе си, а се предържат към модата, а профилите им са еднообразни без капчица живец.

А какъв профил във Фейсбук би си създал днес Климент Охридски?

Днес е нашата епоха. Времето на технологиите, подтиснатата душевност и надделяването на егоцентризма, а Климент Охридски е човекът , който години наред се е предържал към етичните догми. Ако живееше в нашето време бащата на целомъдрието би си създал профил, напомнящ „Кои сме?”, „ Как вярата ни обединява?”, „Как прошката е дълбок поглед към изцерението?” . Би ни припомнил за богатството на думите и колко тежък е бил трудът за опазването на азбуката ни до наши дни. Ликът му на изображението във Фейсбук би изглеждал като на светец , чийто ореол е огромен , лицето му ще е вперило съзерцание в новото поколение сякаш орлица бди над своите чеда, а червената плащеница извезана със златисти нишки ще символизира огнения пламък и нестихващата борба за издигане на душевността.

Образът на светец ще накарали модерното общество да отключи сърцето си?

Мнозина биха отвърнали, че са вярващи, че се предържат към добродетелите, а малцина биха признали грозната истина. Модерното ни общество се е превърнало в бездушно, коравосърдечно , алчно и злобно създание – сякаш от пъкела на ада, дебнещо и превличащо все повече от хората. Как обществото ще отключи сърцето си и ще се отърве от тази зла прокоба? Светецът ще трябва да му припомни истински важните , на пръв поглед незначителни неща- смехът, обичта, опората към ближния, безкорестността, детската невинност и отключване на сърцето за да може да помагаш на другия без да искаш нещо в замяна, да чуваш и усещаш болката, но да намираш упование във вярата за да се пребориш с нея. Съвкупността от всичко това с чистата мисъл и доброто сърце ще може да се пребори със злото създание.

Ако това не помогне, профилът на Климент Охридски ще трябва да бъде по- атрактивен за масовата аудитория. Може би на някоя рок звезда, която е идул и модел на подръжание. Образът му ще бъде различен, актуален, евстравагантен и атрактивен . Чрез помощта на музиката и нейните текстове, модата и популярността ще може да повлияе положително на подрастващите. А не е ли точно в това смисъла? Подрастващите са тези, кои ще достигат нови върхове. Те са хората, на които трябва да придадем опита, положителните възгледи към света , вярата , борбеността, защитата на идеалите, опазването на културните цености, почит , възторг и възхвала към историята. Модернизирането на обществото не значи, че трябва да забравяш отговорността да съхраниш историческите извори, а рок звездата- идулът трябва да бъде за пример и да насърчава последователите му не само към определено поведение и стай

1234>>>

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2024