Антон Баев

Критика

Свитъците на Светлозар Игов

4.97(2225 гласа)

Поезия

Ела, делфинче!

4.96(4674 гласа)

Критика

Евангелие по Елена

4.94(838 гласа)

Критика

Лошото време на Иван Вълев

4.93(902 гласа)

Есе

През граници и през сърца

4.92(2137 гласа)

Виж още

Романтичният залив на Костадин Костадинов

4.92   (618 гласа)
– скулптор /първата/ и скулпторка, която е принудена да прави мебели в една бутафорна емиграция /втората/, са одарени от магическата сила на свръхталанта – оная степен на талантливостта, която и наказва. В последна сметка Душевадката избира да живее пред това да умре и стане известна, а Божидар – да обезобрази статуята на приятеля си, за да спаси живота му. Така изкуство и живот, въобразено и реално си разменят местата под зоркия и вездесъщ поглед на Коце-Костадиновия ангел-хранител, появяващ се във всяка история –под вънкашност чужда.

Няколко думи и за повестта Последният войнишки император. Писан на кораб по време на дълго пътешествие до Южна Америка, текстът вибрира темпорално между ХХ-ти и III век, между Тоталитарния свят и Римската империя. Повестта, която определено търси релации с Изгубения кивот, е готов филмов сценарии, обаче за режисьори от коляното на Спилбърг. Може пък и да ги имаме, далеч съм от Седмото изкуство и неговите днешни продължители.

Наративът по-скоро се гледа, отколкото да се чете: къси глаголни изречения, прескачане през хронотопа, ремарки и екшън, и най-вече задължителният за добрата проза въпрос: какво ще стане нататък.

Да, какво ще стане нататък! Без този въпрос да ни подканя да намерим отговора му до последното изречение, добра проза няма. Може би има конгениална /по Остап Бендер/, но добра – няма.

Ето, че книгата Заливът на Ифигения най-после ни връща към добрата среднокъса българска проза.

След, има-няма, четвърт век чакане и лутане.

______________________________

Заливът на Ифигения

<<<1234>>>

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2021