Да оставиш следа след себе си

Думи за Георги Райчевски

4.91   (280 гласа)

През 2019 година се навършиха 80 години от рождението на изтъкнатият пловдивски журналист, поет и публицист Георги Райчевски. Неговите здрави родови корени идват от родопското село Славейно. Той разказваше как веднъж един славейновец му казал: „Ти може да си роден в Кърджали, но си родом от Славейно.“

Райчевски работи най-напред като журналист в родния си град. Той идва в Пловдив през 1968 година. Утвърждава се като даровит автор в културния отдел на вестник „Отечествен глас“. Един от създателите на авторитетната притурка „Литературен глас“ Редактор и основател на вестник „Пловдивски университет“, излизащ от 1983 година. Заместник главен редактор на списание „Детски глас“ /2008 – 2010/. Редактор в Радио Пловдив, кореспондент на БТА. Член на СБЖ и председател на журналистическото дружество в Пловдив. Носител на „Почетен знак на Пловдив“ и на голямата награда „Йосиф Хербст“ на СБЖ /2006/.

Автор е на стихосбирките: “Начало“/1969/, „Само миг“/1972/, „Продължение „/1988/, „Югоизток“/1994/ и „Южен прозорец“/2006/. Книгата „In memoriam“/2004/ - есета за пловдивски поети и писатели е своеобразно продължение на лириката му.

Негови са и книгите: „За винаги в сърцата ни“/1982/, „До златната звезда“, „Време за надежди“, родовата хроника „Майстор Слави“, „Пловдивските кметове“ /в съавторство/, „Почетните граждани на Пловдив“, книгата за деца „Шоколаденият Мечо“/2006/.

Интересна, вълнуваща и запомняща се е неговата художествено – документална проза: „Този шарен Пловдив“/1995, второ изд. 2003/, „Гранд кафе Кристал“/1998 – общо четири издания /.

Негова заслуга е събирането и издаването на творбите на Иван Шишманов – Бистров, Иван Златев, Васил Урумов, Киркор Папазян, което по думите на Владимир Янев е един „вълнуващ колегиален жест“. Навярно това качество в характера му е прозрял още в „Пловдивски силуети“/1980/и литературният критик Яко Молхов, който споделя: „Георги Райчевски търси своята реализация - човешка и творческа в жеста и съчувствието, а не в изтъкването на собствената си личност.“

Голямото книжовно дело на Райчевски, което предизвика голям обществен отзвук е „Пловдивска енциклопедия“/2005, преиздавана и допълвана шест пъти/. Тя е панорама на културния и обществен живот в Пловдив в продължение на близо два века и на личностите, които са градили материалния и духовния му напредък през годините. Всичко това събрано в обобщен и синтезиран вид, написано с публицистична страст и художествено майсторство.

Този обемен и изключително ценен труд представя всички по-известни личности и институции, свързани с историческата значимост на Пловдив. Владимир Янев в „Литературният Пловдив“ правилно споделя: „Това, което другаде е плод на дейността на престижни научни колективи, в Пловдив е извършено от един единствен човек. Наистина паметно дело!“

Другата нашумяла „пловдивска“ книга на Райчевски е „Гранд кафе Кристал“. Тя ни връща към живота на интелектуалният п

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2024