Иван Д. Христов

Разказ

Милуш

4.96(2317 гласа)

Разказ

Черният гост

4.94(799 гласа)

Разказ

Манол Макрелата

4.92(332 гласа)

Есе

Тая слънчева земя е моя

4.92(471 гласа)

Есе

Неповторимият мъдрец

4.92(283 гласа)

Виж още

Да оставиш следа след себе си

Думи за Георги Райчевски

4.94   (278 гласа)

През 2019 година се навършиха 80 години от рождението на изтъкнатият пловдивски журналист, поет и публицист Георги Райчевски. Неговите здрави родови корени идват от родопското село Славейно. Той разказваше как веднъж един славейновец му казал: „Ти може да си роден в Кърджали, но си родом от Славейно.“

Райчевски работи най-напред като журналист в родния си град. Той идва в Пловдив през 1968 година. Утвърждава се като даровит автор в културния отдел на вестник „Отечествен глас“. Един от създателите на авторитетната притурка „Литературен глас“ Редактор и основател на вестник „Пловдивски университет“, излизащ от 1983 година. Заместник главен редактор на списание „Детски глас“ /2008 – 2010/. Редактор в Радио Пловдив, кореспондент на БТА. Член на СБЖ и председател на журналистическото дружество в Пловдив. Носител на „Почетен знак на Пловдив“ и на голямата награда „Йосиф Хербст“ на СБЖ /2006/.

Автор е на стихосбирките: “Начало“/1969/, „Само миг“/1972/, „Продължение „/1988/, „Югоизток“/1994/ и „Южен прозорец“/2006/. Книгата „In memoriam“/2004/ - есета за пловдивски поети и писатели е своеобразно продължение на лириката му.

Негови са и книгите: „За винаги в сърцата ни“/1982/, „До златната звезда“, „Време за надежди“, родовата хроника „Майстор Слави“, „Пловдивските кметове“ /в съавторство/, „Почетните граждани на Пловдив“, книгата за деца „Шоколаденият Мечо“/2006/.

Интересна, вълнуваща и запомняща се е неговата художествено – документална проза: „Този шарен Пловдив“/1995, второ изд. 2003/, „Гранд кафе Кристал“/1998 – общо четири издания /.

Негова заслуга е събирането и издаването на творбите на Иван Шишманов – Бистров, Иван Златев, Васил Урумов, Киркор Папазян, което по думите на Владимир Янев е един „вълнуващ колегиален жест“. Навярно това качество в характера му е прозрял още в „Пловдивски силуети“/1980/и литературният критик Яко Молхов, който споделя: „Георги Райчевски търси своята реализация - човешка и творческа в жеста и съчувствието, а не в изтъкването на собствената си личност.“

Голямото книжовно дело на Райчевски, което предизвика голям обществен отзвук е „Пловдивска енциклопедия“/2005, преиздавана и допълвана шест пъти/. Тя е панорама на културния и обществен живот в Пловдив в продължение на близо два века и на личностите, които са градили материалния и духовния му напредък през годините. Всичко това събрано в обобщен и синтезиран вид, написано с публицистична страст и художествено майсторство.

Този обемен и изключително ценен труд представя всички по-известни личности и институции, свързани с историческата значимост на Пловдив. Владимир Янев в „Литературният Пловдив“ правилно споделя: „Това, което другаде е плод на дейността на престижни научни колективи, в Пловдив е извършено от един единствен човек. Наистина паметно дело!“

Другата нашумяла „пловдивска“ книга на Райчевски е „Гранд кафе Кристал“. Тя ни връща към живота на интелектуалният п

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2021