ВЪРХОВЕ ПОД ЗВЕЗДИТЕ: Хайку вдъхновяваща ярка светлина – такава наслада!

Рецензия за книгата „Върхове под звездите“

Превод: английски Стоянка Боянова и Минко Танев

4.20   (5 гласа)

Тази внушителна хайку стихосбирка е от най-известните хайку поети – Стоянка Боянова и Минко Танев, България. Семейство със значимо творческо сътрудничество и артистично слово. Двамата са най-силно изразени автори, практикуващи изкуството на хайку поезията за издигане на многонаци-оналното човечество.

Те имат моите благородни благословии за тяхната вътрешна мотивация, разпространяваща стихове в целия спектър, с любов и обич към своята публика.

Изящната хайку вдъхновена книга е в две части. Първата е на Стоянка Боянова, а втората е от Минко Танев.

Стиховете са обособени в цикли и прекрасно се вписват.


Първа част: Стоянка Боянова

Първият раздел е озаглавен „Уханни долини“. Стиховете ми напомнят страховита сцена в Синайската пустиня, докато служих в многонационалните сили. Изведнъж се появи в цялостен кръгозор по билото на хълм неочаквано красиво място. Внезапно сътворен живот от Създателя вместо пясъчни дюни:

усещане за дом

пътища през планини

на хоризонта


Чувството за родина е въз основа на природни наблюдения по планинските пътища. Вдъхновяващо и чувствено проникновение – сензитивно отразено! Безценни изображения на Божия промисъл, показани като прелестни цветя. Удивителни рози, нарциси и лалета излъчват приятни аромати, стимулиращи сетивата. Възхитителни творения на Бог:


роса в цветята

във всяка капка виждам

образа на Бог


Словото повдига душата, особено сутрин, когато човек може да види лъч от златна слънчева светлина в капките роса по цветята .

Вторият раздел е „Плисък на води”. Многообразие от стихове, отразили удивителна субстанция. Първото хайку е символично за пътешествие:


есенно листо

пътува по реката

сал към морето


Творческите похвати представят листото като сал към морето по течение на река. Великолепна употреба на сравнения и контрастни думи с визуални метафори.

 

Друго хайку поставя някого на плажа. Привлекателни места се виждат навсякъде в пейзажа, сътворен от пясък:


пясъчни дюни

различни песъчинки

всъщност еднакви


Приливи и отливи създават различни пясъчни форми. Стъпки на хора по брега, деца с пясъчни замъци, също са в този възхитителен декор. Символи на чудесното за всекиго време за плаж.

Трети раздел – „Свободен полет.” Подчертава визионерските помисли на интелекта, породени и свързани със сетивата. Първото откроено хайку:


свободен полет

снежинката избира път

от небето към земята

 

Нагледен е свободният полет на снежинките, пътят им към земята по грандиозен начин. Без никакви препятствия. В полет отгоре.

Последното откроено хайку в този цикъл, съпреживява радостта от свободата в сезона на зимните ваканции с топлината в дома, когато натрупаният

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2024