ВЪРХОВЕ ПОД ЗВЕЗДИТЕ: Хайку вдъхновяваща ярка светлина – такава наслада!

Рецензия за книгата „Върхове под звездите“

Превод: английски Стоянка Боянова и Минко Танев

5.00   (4 гласа)
сняг е в градината, както е внушено с великолепен стил:


празнична радост

в сърцето на къщата

в градината – сняг


Щастлива картина през празничния сезон. Човек може да си представи как се настанява уютно пред камина с блеснали искри, докато отпива чаша горещ шоколад и разговаря със семейството си. Снегът не е проблем, тъй като е навън в градината.


Част втора: Минко Танев

Втората част също е в отделни цикли. Първият, „Бяла светлина” започва с фантастично хайку:


Римски стадион

пришествие на чайки

в нощното небе


Впечатляваща гледка в нощното небе. Лунно отражение върши чудеса, създавайки пленителен пейзаж. Изключителната белота на чайките срещу луната е наистина зрелищна, която трябва да наблюдавате, като се движите в унисон – такъв сензационен поглед! Следващото хайку илюстрира и резонира с любовта и обичта. Обсегът на дъгата носи зрителна одухотвореност за душата и генерира прекрасни коментари:


небесна дъга

мостът на влюбените

на хоризонта


Смайващо преживяване е да съзерцавате дъгата срещу небесната линия с красота и елегантност. Иска ти се да посегнеш към съсъд със златоносни и освежаващи мисли. Мечтата на влюбените за привързаност, блажен мост, който да преминат с обич един към друг.

Следващият раздел е „Тайнства”. С множество хайку, които да интерпретираш и тълкуваш с благоговение и грация:


син дъжд зелен дъжд

катедрали на духа

в приношения


Възхитителна визия относно катедралата на духа. Можем да си представим дъжда в различни цветове. В многоцветни витражи да съзрем неща, в различни нюанси отвън, много е стимулиращо. Особено благословеният дъжд. Приносът на приношението е смирен благослов за душата – окончателно извисяване!

Следващо хайку отразява благодатта и чудесата в състояние на медитация и осъзнаване. Мирът и тишината резонират с красиви картини и възприятия за душата. Това хайку е емблематично:


златни облаци

в миг на медитация

политат птици


Птици в момент на медитация. Любители на тишината, прогонени от шума. Визуализираме златоносен миг със спокойни облаци върху подобна сцена с вдъхновение. Навикът на птиците да се връщаш в гнездото и да гушкаш своите малки с любов – спираща дъха красота!

Раздел „Пътища” – различно съзерцание на красивата хайку поезия, за да освежи душата и донесе вдъхновение на останалите в покой разум и тяло. Прелестни хвърчила проправят път към небето с бляскави и празнични пътеки. Впечатляващи редове:


цветни хвърчила

пламъчета в залеза

отвъд реката


Различните цветни хвърчила всякога са стимулиращи. Смесица от багри очарова в залеза с червеникаво отражение на резониращи пламъци. Примамлива гледка с великолепие на детско съзнание, което държи връвта,

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2024