ВЪРХОВЕ ПОД ЗВЕЗДИТЕ: Хайку вдъхновяваща ярка светлина – такава наслада!

Рецензия за книгата „Върхове под звездите“

Превод: английски Стоянка Боянова и Минко Танев

5.00   (4 гласа)
докато е в полет. Удивително хайку – визуално вибриращо!

Заключителните стихове, отразяват естетиката и изяществото на два божествени елемента, слънцето и мъглата, в невероятната красота на утринните капки:


есенно слънце

от мъглата изплуват

чертите на Бог


Блясъкът на есенното слънце, златните лъчи, в ромона на златен прах, стимулират тревата, плевелите и цветята, карат росата да поръси майчината земя, подхранвайки екосистемата. Съчетанието от събития и дейности със сигурност е образ на Бог с грижа за Своето сътворение – благоговeйно, вдъхващо вяра!


ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Тази внушаваща благоговение хайку книга със сигурност е освежаваща за ума, тялото и душата. Думите, вградени от авторите, генерират великолепие от четирите ъгъла на всяка страница. Те са окуражаващи, приповдигащи и привличащи с обич. Тези двама български хайку поети имат моите най-искрени и най-благородни благословения върху незаличимото мастило, изтичащо от техните пера, смесено с диаманти и злато.

Уникалните им думи са насърчаващи, възвисяващи и стимулиращи сетивата и живота. Те, двамата, са най-възвишени хайку поети, които някога съм познавал от тази част на света в усилията им да издигнат човечеството в световен мащаб с думи на вдъхновение и милост. Тяхната мотивация, положителна нагласа и вътрешно оплодено творчество са извън нормалното разбиране на другите.

Това е наистина страхотна хайку стихосбирка, която се чете по пътя на упражняване на съзнанието и релакс на ума, тялото и душата. Тя сътворява тържество, прекрасни мисли, красиви визуализации и колективна мъдрост, стимулира ума да придобие и запомни житейската красота и разкош. Човек трябва да прочете тази благоговейна и изумителна книга с хайку поезия с прекрасни и проницателни думи на просветление, за да оцени истински мислите и посланията на авторите.

 

.........................................

Издателство за световна поезия, проза и изкуство, Cyberwit.net, Индия, отпечата двуезична книга на български и английски „Върхове под звездите” (TOPS UNDER THE STARS) на творческия тандем Стоянка Боянова и Минко Танев. До днес там са публикували свои произведения над 5000 автори от цял свят.

Българските поети са поканени лично да издадат книга след множество участия в международни антологии и сборници, сред които: Haiku A Concise Anthology, Anthology Horizon, Taj Mahal Review, World Haiku – антологии 2017, 2018, 2019, The Poetic Achievement of Ban’ya Natsuishi/“Поетическите постижения на Баня Нацуиши“ – президент на Световната хайку асоциация.

Всъщност това са две книги в една, с три цикъла всяка, общо 144 хайку – по 72 от всеки автор. Стихосбирката се продава се чрез Amazon.com.

Двуезичното списание „Setu”, английски и маратхи, Питсбърг, САЩ, ISSN 2475-1359, отпечата рецензия за книгата „Върхове под звездите“ от проф. Joseph Spence Sr., Bryant and Stratton University – САЩ, който е

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2024