Борислав Ненов

Разказ

Новите къщи, старите гробища

5.00(1 гласа)

Разказ

Полунаглас

5.00(1 гласа)

Разказ

Наглеждане на мъртвите

5.00(2 гласа)

Разказ

В очакване на Кет Балу

5.00(3 гласа)

Разказ

Гилотината на любовта

5.00(1 гласа)

Разказ

Смъртта - краят на ваканцията

5.00(2 гласа)

Виж още

Баба на Илинден

5.00   (1 гласа)

На прага на Илинден е, но няма да се разбърза баба от ранна заран и да се застяга за събора в Дряново.

Стой си на дирника, ще ти стане лошо в тия жеги, а там няма нито лекар, нито близък с кола, за да те докара, ако почнеш да гушваш босилека, ми идва да и река, ала нямам кураж.

Никакъв кураж, защото по Илинден баба ми е тържествено войнствена и не иска да чуе ни за лекари, ни за бури, ни за наводнения.

Не помня през годините нещо да е успяло да я спре и да пропусне дряновския събор.

Особено сега, когато навърши 86 и със смъртта имат някаква тяхна си договорка, в която аз не мога- и не искам-да се бъркам.

А и не смея, защото лани, когато баба беше на 85, тръгна от Ямбол за Дряново за кратко, дните обаче почнаха да се нижат, стана почти седмица, а от нея ни вест, ни кост.

Жегите бяха пак опустошителни, та не беше и за млади хора, но тя така и не се завръщаше.

Мобифони тогава имаха само борчетата и бизнесмените от милион нагоре, та почнах да въртя наслуки и безнадеждно на дадените в указателя телефони.

Никой.

Абсолютно никой.

Сякаш цялото село се бе разтопило в лятото, а заедно с него и баба ми.

Полицията се оказа работеща и се натъкнах на един юнак, който в началото подобно на мен изпадна в суматоха, като чу за годините и, ала се оказа нейде от оня край на Тунджалъка и в един момент му дойде спасителна идея.

„Слушай, бабата подвижна ли е и с акъла си ли е, да ме прощаваш”.

„Ходи като японско багерче и оправя сметките по-добре от мен и теб взети заедно”, му казвам.

”Тогава ще е на събор, да знаеш, всички в Дряново са сборджии и бабата ще е там”, ми рече полицаят и се разделихме с обещанието да почерпя една бира, ако си намеря човека.

Преди това вече бях оръшкал ямболската болница, нямаше там никаква възрастна жена, приемана тия дни, само някакви девойки по на 70 години бяха взети в отделенията.

Илинден, пустият Илинден, пустият Свети Илия, на който дряновци отдават почит по старому, на 2 август, а аз съм се залисал в ямболските работи и съм пропуснал радостната суетня, която баба сигурно е вдигнала, въпреки пустата къща, и въпреки пазарлъците с таксиметровите шофьори.

Тя в последните години така ходеше- с такси, и все джамбазлък правеше, но в крайна сметка шофьорите харесваха баба и я караха до Дряново, без да и искат пари и за обратен курс.

„Що ще им плащам и за обратен курс, аз да не съм банкерка”, беше железният довод на баба пред който нямаше какво да отвърна и покорно тръгвах да спирам такси.

Празникът на Свети Илия обаче мина и отмина, а Нейка Иванова Иванова така и не благоволяваше да се появи на улица „Ямболска комуна”.

Подпуках тогава яко телефоните на Дряново и се разправях сигурно с всички баби и дядовци в селото, които можеха да чуват и да говорят.

„Вчера мина по нашата улица, ама повече не съм я виждала ки”, докладва една от представителките на третата възраст, друга донади, че преди някол

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2024