Стойчо Тодоров

Разказ

Истинска история

5.00(2 гласа)

Разказ

Телефонни бъркотии

5.00(3 гласа)

Разказ

Ало!... Грешка моля!

5.00(3 гласа)

Разказ

Трябва да има Бог!

4.95(330 гласа)

Разказ

ПОСЛЕДНАТА ДЪСКА НА КОРАБА

4.92(887 гласа)

Разказ

ЗИМНИ ЗАЛЕЗИ

4.92(13 гласа)

Виж още

Дългият летен ден на 1969 година

4.83   (6 гласа)
t: normal">От изток повея вятър; духна в мачтите на гемиите,плъзна се над заспалия лиман и разнесе свежия дъх на море.Разхладен градът се събуждаше.

Тълпи от летовници, сити, отпочинали  и бодри; понесли на ръце плувни дюшеци, пояси, чадъри ,шапки и безброй ненужни вещи се спуснаха към плажа, излъчващи от  телата си ароматни облаци от парфюми и плажни масла.Някой от летовниците привлечени от глъчката се отбиха  при пристигащи една след друга лодки, забивайки острите си носове в пясъка.

 Антон скочи във водата, изтегли лодката още малко към брега, наведе се и с усилие вдигна огромния черен грозд от едри лъскави попчета. Забеляза, как към него с черна пазарска чанта в ръка, бавно и с престорено равнодушие приближава дребен и слаб, от седмици небръснат  мъж с широка дамска  сламена шапка на главата , с  вързана на тънкия мръсен врат ярко-червена кърпа. Мъжът вървеше бавно и лениво  с небрежно пъхната в джобовете на късите си панталониата си  ръка  и с клъощавите си космати крака оставаше дълбоки следи във влажния пясък

Антон огледа попчетата, вдигна ги над главата си и силно и  нахално се провикна:

- Не останаха!....Само лев и петдесет връзката!...Купувай народе!...- и се ухили,а зъбите му блеснаха на слънцето бели и чисти като на млад дивак.

Мършавият мъж изведнъж рипна и разтревожен се спусна към мургавото момче:

-Шшшт...Шакън момшето ми!...Не подбивай шената Антоншо!...Клиентите не трябва да жнаят, жа колко пари  купуваме рибата!... изсъска като змия през ръждивите си изпадали зъби барба Нико и повдигна периферията на на сламената си шапка-Ше ми продадеш ли рибата,а?

-Готово барба.Както винаги кинта и петдесет.

- Една кинта- отсече барбата и изпъна тънкия си мръсен  врат

<<<12345>>>

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2021