Барбара Голдбърг

Поезия

Звезда

Дай първата оценка

Поезия

Милка *

Дай първата оценка

Виж още

Орфей и Евридика: Той казал, Тя казала

Превод: Вера Иванова

Дай първата оценка
Х.Д.“ Хилда Дулитъл (1886-1961) отхвърля представата за Евридика като пасивен предмет на търсенето на своя героичен съпруг. Героинята на Х.Д. не приема съдбата си мълчаливо, а вместо това извиква в дързък протест. Евридика е изпълнена с гняв и негодуване към непохватността на своя любим при неговото известно провалено спасяване. Защо трябва нейната съдба да остава в ръцете на този егоцентричен поет?

  Докато Орфей омайва подземния свят с музиката си, какво става със собствения творчески глас на Евридика? Защо трябва Орфей да бъде този, който превзема ада и тъмнината (т.е. несъзнаваното, мистерията, паметта)? Х.Д. се възхищава на решителността на Евридика да управлява в ада, ако не може да пише поезия на небето.  

Х.Д. също отхвърля виждането за Орфей като верен любим. Предлагани са различни причини защо Орфей не се подчинява на Хадес и поглежда назад: страх, недоверие, нужда. Евридика на Х.Д. предполага, че погледът назад на Орфей е повече жест на алчност и нарцисизъм – да види своето собствено отражение. 

Затова заради твоята арогантност

и твоята безжалостност

загубих земята

и цветята на земята…

Написана по време на болезненото разпадане на нейния собствен брак, „Евридика“ на Х.Д. може да бъде четена като личен вик на ярост и отчаяние срещу нейния неверен съпруг. Също поет и неин някогашен наставник, той я завлякъл към нещастие само, за да се обърне и да я отхвърли. Нейната Евридика изпълнява „Евридикинско“ отвръщане от патриархалната конвенция. 

Канадската поетеса Маргарет Атууд (1939) отхвърля представата, че Орфей обича Евридика. Тя вярва, че Орфей не чувства автентична любов към нея. Вместо това неговата любов отразява желание да манипулира и контролира. Той не вижда какво тя иска или коя е тя. Той изобщо не я вижда истински, само неин образ, който той си е изградил. Вместо това жената трябва да създаде себе си:

О, шепа лека мъгла,

малко свързване,

шепа студен въздух,

няма чрез него да получиш свободата си.

Има много начини да одереш котка, което означава, че има много начини, по който една въображаема Евридика би говорила и се чувствала. Евридика на Х.Д. говори с гняв, но Евридика на шотландската поетеса Карол Дъфи разрушава Орфей чрез подигравка. Дъфи (1955), Лауреат на поетите на Великобритания, борави с ножа умело:

На мястото, където би помислил,

че едно момиче би било в безопасност

от вида мъж,

който я следва, пишейки стихове,

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2021