Елена Диварова

Есе

Да мине царят

4.91(11 гласа)

Поезия

Болярската къща

4.86(199 гласа)

Поезия

Ex oriente lux *

4.84(137 гласа)

Поезия

Рамка на картина

4.80(5 гласа)

Поезия

Диагноза

4.75(4 гласа)

Поезия

Обратно на часовниковата стрелка

4.67(36 гласа)

Виж още

Стихове за справедливостта на мирозданието

Дай първата оценка

Нейният роден град е  Панагюрище.  А връзката й с литературата има силно начало. Като ученичка в средното училище тя  редовно публикува стихотворения в списание "Родна реч". Била е 15-годишна, когато поетът Георги Константинов я представя във вестник "Народна младеж". До края на гимназията тя е редовен сътрудник в тези издания, продължава с публикации в "Народна младеж". Редактор на първите й стихове е Боян Ангелов, неин учител в гимназията.

"Поезията се скри в едни чекмедже" (според думите на самата Мария) по време на следването й  в Медицинска академия - Пловдив. Тя се отдава на бъдещата си професия с последователността и отговорността, с които я познаваме и днес. Но не е преставала да пише. Един месец е била на стаж като отличен студент в Рига - столицата на Латвия.  Там тя е представяла свои стихове пред студенти, пишещи поезия, участвала е в срещи с писатели и  си спомня с вълнение великолепието на органната музика в катедралите в Рига. Тези "северни" пътувания поставят основни щрихи в образа на поетесата.

След дипломирането ѝ като лекар две години работи в София в клиника по ревматология. Връща се в Пловдив, защото съпругът й не може да остави работата си в техническия университет. И така от 1988 г. започва да гради кариера в града на тепетата, като последователно става асистент, старши асистент, главен асистент и доцент (2004), а през 2013 г. и професор. Създава и ръководи единствения в страната диспансер на болните от синдрома на Сьогрен. Тя е  автор и съавтор на повече от 180 научни публикации, изнесени на конгреси у нас и в чужбина, автор на учебници, ръководства и учебни помагала.  

Мария Панчовска скромно участва в редица литературни форуми.  Казвам скромно - в смисъл на "смирено" и този жест на с

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2021