Минко Танев

Поезия

ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

5.00(3 гласа)

Поезия

Трансформации

5.00(3 гласа)

Поезия

ПЪТУВАНЕ КЪМ ЛЮБОВТА

5.00(1 гласа)

Поезия

АРХИПЕЛАЗИ

4.92(680 гласа)

Поезия

ГОГЬОШИ

4.92(363 гласа)

Поезия

СВЕТЛИННИ РАЗПЯТИЯ

4.81(291 гласа)

Виж още

ЗВЕЗДНА АЗБУКА

„Истинската поезия може да общува, преди да бъде разбрана“ - Т. С .Елиът

5.00   (1 гласа)

Ехтеше в тъмни пусти стаи

небесният ни праезик –

бях звезден жител и мистик –

не съм престанал да мечтая.

 

И ето ме върху земята

с космическия идеал –

отечество съм си избрал

и пришълците в мен се мятат.

 

И безначално, и безкрайно

от бъдещето в нас прииждат

послания на звездни жители.

И хрониките на Акаша.

POEMarium с удоволствие представя рецензията на prof. Pushpalatha Ramakrishnan за стихотворението, отличено в конкурс № 33 на Поетично обединение POEMarium с  8 800 поети от различни страни.


При получаване на стихотворението по известния цитат на Т.С. Елиът: „Истинската поезия може да комуникира, преди да бъде разбрана“, бях доста изумена да получа референция от записите на Акаша, които често ми идват наум. Вижте съвпадението, точно както при мен, идеята е връхлетяла съзнанието на поета-мистик, за да открие същността. Затова той избира най-подходящо за стихотворението заглавие „Звездна азбука“.

Наистина, Божие желание е, предполагам, да го представим.

Дори преди възложението да бъде определено, Божественото в мен засили жаждата ми да изследвам и дешифрирам какво всъщност е това.

Като цяло знаем за протоиндоевропейския, индоевропейския и по-специално германския език, от който английският е производен, които са повлияли на ранната история на английския език, започнала във Великобритания и с няколко групи хора.

„Всъщност, протоезик е език, който е бил общият предшественик на сродните езици, които образуват езиково семейство.“ Например, протоиндоевропейският, протобанту и т.н. бързо се издигат от сентенции с една дума до изречения, включително флексия, време, предлози, изрази, определителни членове, вградени клаузи и пр.

Относно протонебесния език, мисля, че с  изключение на нашия мистичен поет Минко Танев, никой преди не е разкрил какво е било скрито от погледа ни.


„Ехтеше в тъмни пусти стаи

небесният ни праезик –

бях звезден жител и мистик"

 

Много красиво започва стихотворението, поетът се позовава на езика отвъд разбирането за общ жребий, наречен небесен праезик, останал в мрака, от време на време ехтящ в стаите, които намираме празни. За разлика от другите, които са много мрачни и неспокойни, нашият печеливш поет допуска, че е изключение и с голяма гордост заявява, че умът му е насочен към звездите и фино споменава, че е мистик. Като Уилям Блейк той мечтае не за агнето, а за космическото поле, за да разбере тайните, залегнали в записите на Аакаша. Същото слово често се появява в съзнанието ми, за да увеличи страстта ми да разгадая мистерията на невидимия закон, проникващ във Вселената.

 

„И ето ме върху земята

с космическия идеал –

отечество съм си избрал

и пришълците в мен се мятат."

 

Така, във втората строфа на тази прелестна творба, поетът отбелязва, че присъства физически на благодатната земя, но през цялото време размишлява върху космическия идеал. Желанието му е да избере родина, но това, което е  най- съкровена същина на размислите му, се оказва в затруднение. Мисля, че пришълците може да са вътрешните стихии, присъщите сили, които пречат да прехвърли бариерите, за да излезе извън пределите. Последната и най-добра строфа носи посланието как надарените се намират във връзка с космическото лъчение и непрекъснато получават информация, сякаш същността им е свързана със звездните обитатели. Подразбира се също, че точното време от Битието на сътворението, не може да се посочи като начало за предсказване на изпратените послания от небесните жители.

Те са там, в небесната сфера, с всички реквизити,  очакват с нетърпение като ментори, за да предадат знания и умения, необходими за по-добър живот. Като предсказател, поетът уверява, че и в бъдеще посланията ще бъдат изобилни в космическия или в света под луната. Предполага се, че поетът е визионер, за да заяви, че посланията са регистрирани под форма на записи в Акаша. Тези, които възнамеряват да се свържат с невидимата сила, която се активира в центъра на космическото поле, ще получат общение с всички сложни мистериозни неща, разпръснати в пространството.

Разбирането, че съзнанието, бидейки като антена, фиксира космическото поле, дава възможност на човек да види извора на всички неща, към които се стреми, както и невероятните звездни жители, с помощта им да разпознае  необходимите  обстоятелства и желания резултат, информиран също от тях.

Така нашият печеливш поет се опитва да изрази неизразимото чрез пределна лекота за радост на читателите.

Наистина, аз се чувствам благословена да прегледам стихотворението и смятам, че това е задача, поверена в моите ръце, за да разкрия доминантите в съзнанието на плодовития поет Минко Танев.

Скъпи поете, желая пълен успех в търсенето, предприето от вас в проучване на Акашовите хроники.

_________________________________________________

*Преглед на prof.  Pushpalatha Ramakrishnan / проф. Пушпалата Рамакришнан


Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2024