Зрелият плод на дългото мълчание

5.00   (2 гласа)

Сборникът с „13 невръстни разкази“ – „Момичето, което предсказваше миналото“ / Из. „Хермес“, 2021 г. / на Красимир Димовски се появи след три десетилетия, през които писателят не бе публикувал нова книга. Дългото привидно мълчание се оказа плодоносното творческо състояние на автора.

     Моят земляк, племенник на Борис Димовски, има късмета да израсне в Хайтовото село Яврово. Красимир Димовски преди това е автор на сборниците с разкази и новели „Ние кавалеристите“ и „Райската градина“. Предговорът на едната от тях е от големия Хайтов.

     След появата на новата книга с разкази името на Димовски отново нашумя сред пишещите събратя. Появиха се доста литературни оценки от известни наши писатели и литературни критици. Според Деян Енев тя е „литературна сензация на годината“ и определя разказите му като „сложна смес между писането на Маркес и Платонов, с умението да опитомява думите като живи същества“.

    Литературният критик Младен Влашки счита „разказите като градивни камъни на българския магически реализъм“. Ина Иванова определя Красимир Димовски като „уникален авторски глас“. Издателят Стойо Вартоломеев пък ги квалифицира като „кратки по обем, но поетични по съдържание“.

     Писателката Весела Люцканова, счита че „животът при него е пълен с неочакваности и магия“, а книгата му „духовно те пречиства“. Някои от разказите му литературната критика определя като „магически“ и „сюрреалистични“. Считат още писането на Димовски „близо до Исмаил Кадаре и Казандзакис, но със своя  оригиналност на истории с неочакван край“.

     Считам, че това е българският свят на Красимир Димовски, преосмислен чрез живота на възрастните, но видян и съхранен през детския поглед и въображение. Това е един художествен свят затворен в границите на едно планинско село – между Могила и Могилчица, където будните детски сетива съпреживяват несъвършения свят на възрастните и надникват отвъд него. Както споделя и самият автор: „Когато усетиш тъгата на въображението си струва да го опишеш“.

     Това са „циклични разкази с романово звучене“, истории написани с неповторимия стил на Димовски и събрани в новия му сборник „Момичето, което предсказваше миналото“. Под жанровата форма на разказа всъщност се крие цял един житейски роман.

     Книгата поражда у нас много размисли и провокира нашето въображение. Навлизаме в един невероятен магически свят, където героите правят опити да летят, да се възкачват по дър

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2024