Иван Д. Христов

Разказ

Милуш

4.91(2351 гласа)

Есе

Да оставиш следа след себе си

4.89(281 гласа)

Разказ

Черният гост

4.89(812 гласа)

Есе

Тая слънчева земя е моя

4.89(476 гласа)

Разказ

Манол Макрелата

4.89(336 гласа)

Виж още

"Тройната нишка" или тройно усуканият възел на живота

3.67   (3 гласа)

Писателят Васил Лазаров е автор на романите: „Калоян Боговенчаният“, „Звънът на камбаните“, „Крайъгълен камък“ и „Парадоксът на любовта“. Той е съучредител и изпълнителен директор на  Асоциация за насърчаване на християнското слово „Емпирей“. Пръв председател на сдружение на писателите Самоков.

     Призванието да си писател е съдба и отговорност. Нужен е талант, но и характер  не само да се утвърждава и развиваш, но и да създаваш значими книги и спечелиш читателската обич. Васил Лазаров е орисан с тези качества. Това доказва и с романа си „Тройната нишка“ / Изд. „Лексикон“, 2022 г. /.

     Това е роман, в който читателите ще почувстват обсебващата сила, емоционалното и духовно съпричастие към неговото вълнуващо творчество. Верен на своя стил авторът в „Тройната нишка“ умело преплита в интригуващата фабула – разнищваща се тайна, динамични обрати, финансови възходи и падения, както и сложните отношения между героите в романа. В книгата има доста екшън, постоянно надвиснала над героя опасност спиращо дъха преследване, динамика в развитието на сюжета.

      Според литературоведът Калин Михайлов – „Тройната нишка“ на В. Лазаров се опитва да възстанови онази загубена конфликтност в романа, за която жали Мориак в края на двадесетте години на миналия век и която прави възможно романът да бъде роман  - драма. Роман, в който от преодолените конфликти се ражда една  по – цялостна зряла и отговорна за себе си и другия човешка личност“.

     В литературната си оценка за романа Иван Момчев пък споделя: „Притежаващ белезите на трилър, романът е наситен с живи описания и приковава читателския интерес. Освен, че е увлекателен, той поражда въпроси – както отколешни, непреходни и екзистенциални, особено значими в контекста  на проблемите, пред които е изправен съвременният човек“.

     Романът на Васил Лазаров е интригуващо четиво, в което се преплитат човешки съдби, драматични обрати, любов. Повествованието в „Тройната нишка“ е посветено на  българския предприемач в началото на демократичния преход у нас. Притиснат от обстоятелствата главния герой Камен е принуден да напусне страната. Спомените, ретроспекцията на миналото го преследват навсякъде. Той често се намира на границата на живота и смъртта.

     Авторът описва задълбочено и правдиво душевният свят на главния герой, обрекъл се на принудително скиталчество и изгнание в Западна Европа. Той има незавидната  участ на мултимилионер и бездомник едновременно. Причината е стра

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2024