Гергана Златкова

Поезия

Пулсът на прахта

5.00(2 гласа)

Поезия

Скоростта на светлината

5.00(2 гласа)

Поезия

Измир

5.00(1 гласа)

Есе

ОРФЕЙ И СВЕТЛИНАТА

5.00(1 гласа)

Поезия

Гетсиманската градина

4.82(34 гласа)

Поезия

Стената на плача

4.78(27 гласа)

Виж още

Мю Пи

Дай първата оценка

         Ресниците на лъчите едва докосваха копринените гънки на меката завивка, изпод която с плавни изтънчени движения се обърна и продължи да сънува. Тялото бе обгърнато от сребрист ореол, който завивката не можеше да скрие, както и меките сивкаво-зелени лапички, които се подаваха непринудено от долния, поръбен и обшит със сърма, край. Сънят беше сладък като мед и слънцето трябваше още да се потруди, за да принуди клепачите, напомнящи елипсата на бадеми в зелена обвивка със сребристи мъхчета, да помръднат и широко да се отворят, за да покажат изумителните синьо-зелени сапфирени ириси, обгръщащи маслинено- черни зеници на млечно-бял фон.

         Из стаята се носеше ухание на борова гора. Прясно окосеното сено навън допълваше аромата, привнасяйки нотки от цветовете на различни билки. Сънливото протягане постепенно разкри от завивката остра зелена муцунка, а под нея и светло сребърно петно, продължаващо по врата и спускащо се и очертаващо ясна граница със светлозелената козина. От противоположната, почти по диагонал, страна на завивката сънливо се помръдна пухкава опашка, чийто край беше със същият сребърен цвят.

          Започваше поредният летен ден и зелената лисица счете, че трябва да направи утринна гимнастика, след като с вземе сутрешен душ и измие бисерните си остри зъбчета, с които обича да хрупа лешници, жълъди, орехи, бадеми, плодове и други растителни лакомства.

        След като приключи с леката закуска Грийни излезе от огромния бор, в чиято вътрешност е разположен апартамента, който обитава и се насочи към върха на близкия хълм.

      Но да оставим Грийни за момент и да се запознаем накратко с част от обстановката, в която живее.

      Горният край на втория полуетаж на огромния бор завършва със стълбище към клоните, които водят до други мезонети на съседните етажи.  Там живеят Слънчевата катерица, Лунният кълвач и Звездният бухал. Прозорците на тези, иначе просторни, жилища имат рамки, издялани в стените на дървото. В тях са положени прозрачни, плъзгащи се плоскости. Последните се добиват като суровина в пещерите на кхортите, заедно със скъпоценните камъни. Мю Пи, за разлика от другите планети, се обитава от всякакви познати на земните жители, същества и няколко непознати човешки раси. Тези същества всеки ден, заедно с хората и другите жители от съседните планети изработват планове за поддържането на екологичното равновесие и за решаването на въпроси, свързани и с особеностите на космическата среда.   

      Седемцветният пръстен е система и се състои предимно от около тридесет планети под

1234>>>

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2024