Гергана Златкова

Поезия

Гетсиманската градина

4.71(35 гласа)

Поезия

Стената на плача

4.64(28 гласа)

Поезия

258 метра под морското равнище

4.63(27 гласа)

Поезия

Адаса

4.63(27 гласа)

Поезия

друга Струнна теория

4.60(25 гласа)

Поезия

Към археолозите

4.56(9 гласа)

Виж още

Мю Пи

Дай първата оценка
редени в идеални кръгове около три слънца. Общият брой на луните към всички планети е около четиридесет и две, а другите спътници са общо около петдесет и седем. Това е най-голямата система в Петнадесетслънчевата галактика или галактика „Воден дракон“. Второто име е заради формата, която има разположението на небесните тела в границите ѝ. То ѝ е дадено от древни астронавти, изучавали дълбините на космоса чрез изкуствени, произведени от тях спътници. Успели да преодолеят до голяма степен разстоянията и чрез мигновеното телепортиране на корабите им. По-късно успели да вградят в корабите специални устройства с кабини, в които астронавтите влизали, за да могат да се телепортират заедно с корабите. Ако някой от тях пропуснел да затвори добре кабината, оставал на площадката на космодрума. Но за това ще стане дума в някой от следващите разкази.

         Планетите в цялата галактика са над триста, слънцата са общо петнадесет, а спътниците към всяка планета са най-малко по два, рядко един или въобще липсват. Цялата подредба зависи от големината на планетите. Колкото е по-малка една планета, толкова е по-сигурно, че тя няма собствен спътник. Разликата между луните и другите спътници е, че луните отразяват светлината на слънцата, до които се намират в близост. Така че обстановката на поне четиридесет планети напомня до известна степен на обстановката на Земята. Често нощем от някои от тях могат да се видят две, или три луни, а през деня по две слънца. Само в Седемцветния пръстен слънцата са три, разположени в един център, на известни разстояния едно от друго, подобно на листата на трилистна детелина. Около тази тройка слънца тридесет планети образуват идеални кръгли орбити. В другите системи всичко зависи от това, как са разположени планетите спрямо другите планети, спътници, слънца и други космически тела, каква е големината им и по какъв начин се въртят около собствената си ос, и около слънцето или слънцата в близост до което / които се намират. Има и изключения. Някои планети, заедно със слънцата се въртят около по-голяма планета, а не около слънце.

         Такъв е случаят с планетата Зи Тронг в системата Сребърния лотос или още Звездния лотос от Петнадесетслънчевата галактика. Зи Тронг е огромна пурпурно-червена планета, а според някои изследователи цветът ѝ е розов. Представлява угаснало слънце, около което се въртят в кръг други по-малки планети и слънца. Гравитационно поле на Зи Тронг не се подчинява на по-малките по обем слънца, въпреки че е угаснала като слънце. В един от томовете на поредицата, посветена на Петнадесетслънчевата галактика -  Воден дракон, е отделена една трета от съдържанието за историята на Сребърния лотос. Не е имало някакви драстични климатични промени, защото другите две слънца постепенно усилили своята температура, докато Зи Тронг угасвала. Накрая се оказало, че Зи Тронг не е просто някаква

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2024