Гергана Златкова

Поезия

Пулсът на прахта

5.00(2 гласа)

Поезия

Скоростта на светлината

5.00(2 гласа)

Поезия

Измир

5.00(1 гласа)

Поезия

Гетсиманската градина

4.82(34 гласа)

Поезия

Стената на плача

4.78(27 гласа)

Поезия

258 метра под морското равнище

4.77(26 гласа)

Виж още

Мю Пи

Дай първата оценка
горяща топка, която може да избухне, а нормална като структура планета, която има силно гравитационно поле, на което другите планети продължават се подчиняват. Така Зи Тронг се оказала нещо като пурпурно-червената, или розова сърцевина на Сребристия лотос. Едва от 299 земни години насам е подходяща за живот и там започват да се заселват предимно изследователи и търсачи на силни усещания. Зи Тронг угаснала като слънце, но ядрото ѝ все още функционирало нормално, поради което, освен нормалните вулкани, на определени места върху повърхността ѝ имало достатъчно плодоносни слоеве и питейна вода. Но всичко това  предстои да се опише в някой от следващите разкази.

     Но да се върнем в система Седемцветния пръстен и да видим какво продължава да се случва на планетата Мю Пи.

       Седемцветният пръстен е получила името от цветовете на газовете, които я заобикалят по протежение на орбитата на последната и най-външна планета от системата, известна като Трорн -  Синьо-зеленият гигант или морската планета. Изцяло покрита с плитки морета, като се изключи едно огромно сухо петно - континент, който е достатъчно защитен от ветровете и от обгръщащите останалата част от планетата, атлази. Поради местоположението си, Трорн не е заселена с постоянни жители. Там пребивават работници, които добиват водорасли, включени във вегетарианското меню на жителите на Седемцветния пръстен. Разбира се, континентът е подходящ за плажен туризъм, но през по-голямата част от годината едната страна на Трорн е изложена изцяло само на нощта, на лунната и звездна светлина. Пък и във вътрешността на Пръстена има много други планети и спътници, подходящи за отдих и туризъм. По-скоро на Синьо-зеления гигант туризъм практикуват онези, които са в командировка, за да добиват водорасли или за да наблюдават за сигурността на Пръстена.

    За разлика от други галактики във Воден дракон цари едно мирно съжителство и разбирателство между всички. Те са впрегнали сили в помощ на жителите от останалата част от Вселената. Но винаги е добре да има повече бдителност. Защото десет милиардната история назад пази спомени за опити на инвазия от чуждогалактиани и то точно на Седемцветния пръстен.

 

***

  - И така, ученици, запишете... - гласът на г-н Евъррийд е спокоен, мек и звучен, почти напевен, докато преподава. Сребристото му лице се откроява изпод пурпурен кичур коса. Прилича повече на човек, отколкото на кхорт, най-вероятно, защото е пътувал из цялата галактика и е придобил привичките на онези, с които работи в различните междузвездни проекти. Изключително рядко някой на неговата възраст има привилегията да сплете брадата си на девет отделни сплитки. Положението му в йерархията на кхортите е по- скоро по заслуги, защото няма още тридесет години. А за да сплете б

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2024