Гергана Златкова

Поезия

Пулсът на прахта

5.00(2 гласа)

Поезия

Скоростта на светлината

5.00(2 гласа)

Поезия

Измир

5.00(1 гласа)

Поезия

Гетсиманската градина

4.82(34 гласа)

Поезия

Стената на плача

4.78(27 гласа)

Поезия

258 метра под морското равнище

4.77(26 гласа)

Виж още

Мю Пи

Дай първата оценка
радата си на седем сплитъка трябва да е навършил поне седемдесет. - ... Херменевтила се добива в пещерите в най-източния дял на нашата планета - Мю Пи. Основата му е изцяло е минерална, поради което херменевтиловите скали са белезникави и полупрозрачни, а след обработка на отделните огромни късове и по-дребни плочи, може да бъде затъмнен или да стане изцяло прозрачен, за да бъде използван… Къде?

- За изработването на прозорци и за стените на сгради като нашето училище.

        - Точно така. Браво! Името му произлиза от името на прозрачния минерал, в основата на херменевтиловите скали, покриващи подобно на облицовка слоевете на други скални видове. Сега ще спелувам: Х- Е- Р- М- Е- Н- Е- В- Т - минералът на познанието. В часа по химия г-н Чейс ще ви запознае по- подробно с физичните и химичните свойства на трите вида херменевтил, не само на минералния, който изучаваме сега, в часа по мюпиграфия. Всъщност, знаете че херменевтила се добива и претърпява първите си преработки по изчистване в мините на кхортите, от които представители в тази стая сме аз и няколко от вашите съученици. Поради което ви предлагам в края на седмицата да участвате в екскурзията до пещерите на кхортите, където се добива херменевтил. Ще дойдат и другите  класове с техните учители. Ще се настаним в най-близкия до пещерите град – Кхортланд, а след пещерите ще посетим един от големите увеселителни паркове на област Мюпивилийст. Там ще можете да опитате от местния традиционен карамелен сладолед. За тези, които желаят да се запишат, срокът е до вдругиден. Нека да заповядат в канцеларията на директора и да оставят на единия от двамата секретари, най-добре на госпожа Летърс, две от имената си, класа и номера, с които са вписани в дневника от текущата година. Екскурзията е изцяло за сметка на училището. Защото е годишна традиционна екскурзия. До Кхортланд ще пътуваме със скоростен влак, тъй като сме много и няма как да наемем няколко местни флайборда. А самолети до там не се допускат. Нито частни летящи чинии или въздушни скутери. Допълнителна информация можете да получите от г-жа Летърс. Свободни сте! Приятен ден! Мейлиийн, ела тук, ако обичаш!

         Пространството около бюрото се изпълни с меко златисто сияние. Мейлиийн беше представителка от рода на слънчевите катерици, които също обитаваха от векове Седемцветния пръстен. Костюмът ѝ се състоеше от ученически розов, дамски жакет и светлосини панталони.

- Мейлиийн, има ли някакви новини относно новопристигналите от трансгалактическите пътешествия в Сънтаун?

- Да. Баща ми вчера каза да Ви предам, че Хенри Репайрърс от Ню Планет желае да се свърже по скай комп системата с Вас и с г-н Грийн Грийнфокс, за да обсъдите новите статии към енциклопедията за нашата галактика. Не е успял да се свърже с чичо ми, който е съсед на Грийнфок

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2024