Гергана Златкова

Поезия

Пулсът на прахта

5.00(2 гласа)

Поезия

Скоростта на светлината

5.00(2 гласа)

Поезия

Измир

5.00(1 гласа)

Есе

ОРФЕЙ И СВЕТЛИНАТА

5.00(1 гласа)

Поезия

Гетсиманската градина

4.82(34 гласа)

Поезия

Стената на плача

4.78(27 гласа)

Виж още

Мю Пи

Дай първата оценка
с в големият бор и ме помоли да Ви съобщя.

- Благодаря ти, Мейлиийн! Поздрави баща си и му кажи, че... – телефонът в кабинета иззвъня с мелодия за спешен разговор-  Кажи му, че ще дойдем не по-рано от осем часа- тази вечер... Приятен ден, Мейлиийн!- Ало, да! Какво, кой? Ооо, Макси, отдавна не сме... Да, да, радвам се да те чуя, приятелю! Имаш новини от кого? Ааа, Рупърт е тук!… Кога, кога е пристигнал? Ааа, значи ще трябва да го търсим на Синия Силодай. Днес е тръгнал за там. Е, много бързо! Добре, добре, приятелю, ще трябва да почакаме поне седмица, защото най-вероятно там ще... Да, добре.

                                                                          ***

     Грийни (г-н Грийн Грийнфокс) се е разположил удобно на един стол пред масата за писане, наведен над един текст, който довършва старателно. Ето какво гласи текстът, най-вероятно част от "Естествена история на галактика Воден дракон", но преразказана за жителите на други светове:

Цветовете

 

         Земните жители наричат цветове цветовете, но също така и нюансите, които има един цвят или които са резултат от съчетаването на два и повече цвята. Това може да се оправдае, ако въпросният нюанс е постигнал собствена индивидуалност като цвят и съществува самостоятелно върху повече от една естествени форми. Но често различните цветове са зрителна илюзия, в резултат от различното им пречупване през различни повърхности. Истински са цветовете, които могат да се различат под пряката светлина на слънцата. Останалите са техни производни, дори тези, които се получават в резултат от блясъка на луните, звездите, или светлините от изкуствени тела. Цветовете в тази част на Вселената и техните производни са повече, отколкото на Земята от Слънчевата система в галактиката на Млечния път. Четири от седемте основни цвята в пръстените, които са съставна част на огромния пръстен ги има и на Земята- червен, жълт, зелен и син и техните производни. Непознатите на Земята цветове са с имената – филолитен, ювилиестров (Този носи името на учения Ювил от планета Юх 7. Той е открил този цвят сред съцветията на едно растение и оттенъците на три скални къса на собствената си планета, оперението на седем птици, люспите на девет риби, козината на три вида бозайници, очите на осем раси хора от планета в съседна галактика. Свойствата, трайността на този цвят и честотата, в която се среща, изследвал с помощта на множество архиви,

<<<2345678>>>

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2024