Самобитен и колоритен художествен глас

5.00   (5 гласа)

Не съм очаквал, че след най-хубавата книга с разкази на Елин Пелин „Под манастирската лоза“ и неповторимият Чудомир, ще изпитам приятното изживяване да открия съвременен автор, който със свой оригинален стил, следва утвърдената от тях литературна традиция в хумористичния разказ.  

     Не крия, че изпитах истинска душевна наслада и удовлетворение от прочита на новата книга с хумористични разкази на Мира Папо – „Отец Константин се бори с дявола“ / 2022 /.

     Пловдивската писателка Мира Папо е автор на четири сборника с разкази, на един любовен роман и на две книги с богословско – християнско съдържание. В продължение на десет години авторката работи като учителка, а след това като клисар и църковен певец.

     Сборникът съдържа 18 къси хумористични разкази, тематично и идейно обединени, с общи персонажи и романово звучене. Цикличните разкази се водят от първо лице, от името на клисарката Ренате.  Забавните истории са наситени с тънък хумор, ирония и елементи на магическия реализъм.

     Героите в книгата са колоритни, запомнящи се, със своя индивидуална отлика. Това са: отец Константин, баба Станка, Цветанка и нейния син маг Антонио, Лъчката от Стряма, Вангелица. Не по-малко впечатляващи са и епизодичните герои – Чупка Стойкова, Цуре, Кольо Боксьора.

     Съпричастен съм към думите на писателя Калин Терзийски, казани в послеслова на книгата за нейните разкази: „По Чудомировски сърдечни, вътрешни, интимни – влезли вътре в самия живот на обикновените хора – попадии и клисари, отчета с властни мустаци и бради, и какви ли не други. Сърдечни разкази. В разказите на Мира има човещина“.

     Редакторката на книгата Ива Спиридонова от своя страна споделя: „Отец Константин се бори с дявола“ е колкото смешна, толкова и сериозна книга, защото всеки от нас се бори със своя вътрешен демон, със злото което среща… И ни напомня, че единствено вярата е  това, което може да ни помогне да спечелим тази битка“.

     В новата книга на Мира Папо срещаме изконно нашенски персонажи. Въпреки, че има и драматични нотки в някои от сюжетите на разказите, то надделява силното чувство на авторката за хумор и лек сарказъм.

     Както мъдро казва Чудомир: „ Ако сатирата е ножа, който изрязва тумора, то хуморът е благия мехлем, който лекува рани“. В книгата на Мира Папо има в изобилие от този мехлем.

123>>>

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2024