Ценна книга за една емблематична пловдивска личност

5.00   (7 гласа)

Антон Баев е отдавна познато и утвърдено име в съвременната българска литература и журналистика. Плод на неговите активни и запомнящи се творчески изяви като поет, писател, литературовед и журналист са издадените от него 24 книги у нас и в чужбина с поезия, проза, научни монографии, есеистика.

     Новата му книга „Начо On My Mind“ /ИК „Коала прес“, 2021 / съдържа записки и интервюта с една от най-емблематичните пловдивски личности Атанас Кръстев – Начо Културата. Той е колоритна и обединяваща фигура в културния живот на Пловдив и страната ни през втората половина на двадесети век, наречен приживе „Кметът на Стария град“.

     Книгата излиза в навечерието на 100 годишнина му, като достойно възпоменание на паметта на този забележителен пловдивчанин, без когото стария град, навярно щеше да го има, но нямаше да бъде същият.

     Издаването на книгата е реализирано с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Тя е с отлично полиграфическо оформление,  твърди корици, с ескиз на Начо Културата на корицата от Георги Божилов – Слона, а съдържанието й е илюстрирано със снимки от Стария град. Антон Баев заслужено получи за „Начо On My Mind“ наградата „Пловдив“ за журналистика за 2021 година.

     Авторът е групирал съдържанието й в 12 кратки глави, предговор и следговор, които се преливат смислово и идейно в едно цяло. Ето какво споделя Баев в предговора й: „Тази книга представлява документални записки с мой интервюта с Начо Културата , които са правени и излизаха в тогавашния пловдивски вестник „Марица“. Те са правени документално и излизаха приживе на Начо. Няма нищо допълнено към тях“.

     Антон Баев с безспорното си майсторство на журналист, писател и литературовед е събрал в своята художествено – документална книга темата на едно отминало време, което чака своето духовно възраждане. Това е една своеобразна историческа хроника на старинен Пловдив от учредяването му през 50-те години до края на двадесети век. Тя разкрива духа на това време и одухотворява личността, народополезната дейност и паметта на „Кмета на Стария град“ – Начо Културата.

     Неговите заслуги за опазването  и съхранението на богатото културно – историческо наследство на Стария град са неоценими. Както подчертава и Антон Баев: „Без Начо Културата старият Пловдив можеше вероятно да се случи, но не по онзи магически начин, по който се случи“.

     В книгата видни български творци - художници,

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2024