Иван Д. Христов

Критика

Зрелият плод на дългото мълчание

5.00(2 гласа)

Разказ

Милуш

4.96(2319 гласа)

Разказ

Черният гост

4.94(803 гласа)

Есе

Тая слънчева земя е моя

4.92(473 гласа)

Виж още

Ценна книга за една емблематична пловдивска личност

5.00   (7 гласа)
писатели, актьори, музиканти са показани в онова време, с техните творчески индивидуалности и отлики, с автентичността на речта и възкресени в спомена на самия Начо Културата. Той е наречен от автора още „Ездачът на „Червеното пони“, заради заслугите му къщата – галерия в стария град да е препълнена с картини от най-големи български художници.

     Вежди Рашидов споделя в послеслова на книгата : „Прави чест на автора да почете с живо слово паметта на една от най-забележителните фигури на Пловдив – Начо Културата, оставил ярка диря и незаличима духовна следа в паметта на цели поколения българи от втората половина на миналия век“.

     Завидно е умението на Антон Баев да задава така въпросите си към интервюиращия, че да подбуди у него най-съкровени болезнено – чувствителни и обществено значими теми. Авторът проявява добра интуиция и умее да отстоява здрави нравствено – етически принципи. Неповторимият Атанас Кръстев се извайва в думите и общуването му с ярки имена на творци от различни гилдии.  В книгата на Баев оживява образът на този „широко скроен човек“, със силен характер и воля, неукротим дух и чувство за хумор.

     Както мъдро заключава авторът: „Смисълът на един живот не може да бъде затрупан. Тези записки са плод на съпротивата ни срещу самосвалите на времето“ и допълва: „Времето на Начо стои все там на върха на Трихълмието“.

     „Начо On My Mind“ е книга особено необходима ни днес, защото паметта остава най-мощното средство против забравата на такива духовни стожери на своето време като Начо Културата. По този начин  Антон Баев изпълнява достойно и своя журналистически и граждански дълг като творец.

 

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2023