Стоянка Боянова

Поезия

КУРАЖ

5.00(2 гласа)

Поезия

ЦВЕТЕ В ГРАДИНАТА

4.77(434 гласа)

Поезия

ПОСВЕЩЕНИЕ

4.51(175 гласа)

Поезия

ОТ ДЪЛБИНИТЕ НА ДУШАТА

4.48(155 гласа)

Поезия

МЕЖДУ ДВА СВЯТА

4.47(147 гласа)

Виж още

Видение

3.00   (2 гласа)

Покриха главата на Исус

с венец от тръни.

Венецът се раззелени

и разцъфтяха рози:

алени като кръвта,

розови като мечтите,

бели като вест

за чакано спасение.

© Стоянка Боянова, БЪЛГАРИЯ

ПРЕГЛЕД *:

Българската поетеса Стоянка Боянова предложи своето стихотворение „ВИДЕНИЕ” на тема „Тръни” от библейска гледна точка. Стихотворението разглежда бруталността, белязала с трънен венец Исус Христос от римските войници преди неговото разпъване и чудодейното преобразяване на бодливите в рози.

За да схванем по-добре поемата, трябва да навлезем дълбоко в библейската история за раждането и смъртта на Исус Христос. Според нея, първите родители на човешкото същество Адам и Ева, докато са били в Райската градина, опитали забранения плод, нарушавайки Божия ред и били прогонени от Едем на Земята за наказание.

В Новия завет Исус, Божият Син, дошъл на земята, за да обедини отново човека с Бог чрез крайната жертва: собствения си живот. След раждането си той показва на хората правилния път на Спасението. Платон е казал: „Никой не е по-мразен от този, който говори истината“. Учението на Исус противоречи на преобладаващия тогава юдаизъм. Той бил обвинен в нарушаване на закона, в разрушаване устоите на еврейския храм. Синедрионът го осъдил на смърт. Римските войници направили трънен венец, поставили го на главата на Исус Христос при разпъването му – войниците се подигравали на титлата му „Цар на евреите“.

Поетесата внушава въздействието на трънения венец върху Спасителя и целия човешкия род. Целта, заради която Исус се ражда, постепенно започна да се изпълнява. Раззеленяването на трънения венец е символична замяна на насилието с мир. Разцъфването на розите – червени и розови, издига идеята за мира. Поантата е за спасението на човешкия вид – основната същност с раждането на Исус. Да, Исус успя в мисията си. Преди да бъде разпнат, той остави послание за любов и мир сред шепа ученици. Но скоро след Възнесението Му неговите идеи се разпространяват като буен огън и с времето хората го приемат като Месия. Човек очаква „спасение“, следвайки пътя на Исус.

Поетесата е успяла да пресъздаде в резюме, само в 32 думи, 8 реда, разпятието и последиците от него. Думите са възможно най-естествени, същевременно смислово наситени и съответни тематично. Слава на могъщата й писалка!

*©® Sahjahan Ali Ahmed

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2024