Пътища през светове – една прекрасна вихрушка

Рецензия от посланика на мира и литературата, проф. д-р Joseph S. Spence Sr., САЩ към ПЪТ ПРЕЗ СВЕТОВЕ / ROAD THROUGH WORLDS, английски и български, Стоянка Боянова и Минко Танев, издател: Cyberwit.net, Индия, 2021.

5.00   (5 гласа)

Въведение

Фантастична стихосбирка.

Съпоставително изложение на колекция стихотворения в книга с най-висок подбор - след конкурси, композирана от двама от най-значимите хайку поети, които светът познава, Стоянка Боянова и нейният съпруг Минко Танев от България. Двамата едновременно получават едни и същи или подобни награди от поетични конкурси в целия спектър. Същността на тяхното вдъхновение, единение и сътрудничество, съчетано с творческото им и артистично извисяване е огромна и въодушевява драматично мнозина по света. Уникална съвместна дейност разпространява  поезията им и е благоговейна за човечеството. Благородството, което мултиплицират, е невероятно. Поетичното преливане на думите им призовава хармония и координация в стила на писане.

 Например, същността на техния единен поетичен подход започва с вдъхновяващ текст, озаглавен „Нашата история“. Общо произведение с редувани строфи от двамата в Konect E-ZINE в седмично поетично предизвикателство на тема „Срещнахме се по средата на нашата легенда, когато душата е уморена, но мъдра“, 29 Юни 2020 г. и спечелило първо място.

 

ПЪРВА ЧАСТ: СТОЯНКА БОЯНОВА

Озарени пространства

Първата част на тази вдъхновена книга със стихове започва с цикъл на поетесата. „През вековете“ е в началото. Изящното стихотворение украси страниците на Atunis Galaxy Anthology, антология на съвременната световна поезия, 2021 г. и е с „Червено перо” от поетично обединение POEMarium, на тема „Огън от желания”.  Ето някои подбрани редове:

Срещнахме се, когато Бог създаде световете,
и изпълни материята с любовта си.

После се изгубихме, защото ни разпръснаха
по краищата на вселената.

Аз оттогава пазя спомена за теб.

Оттогава хиляди пъти изгряваше слънцето.
Оттогава хиляди пъти залезе луната.
Хиляди дни бях те очаквала,
хиляди нощи бях те бленувала...
На колко планети съм те потърсила.
Колко галактики с плам съм преброд

1234>>>

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2024