Никола Иванов

Критика

Уроците на Иван Динков

5.00(1 гласа)

Критика

Първият български хуморист

5.00(1 гласа)

Критика

Хуманистът, обречен на безсмъртие

Дай първата оценка

Критика

И спят отдавна всички знамена

Дай първата оценка

Виж още

Любовта и яростта в прозата на Красимир Димовски

Дай първата оценка
. Прозата му е много метафорична и поетична, торбите  му са едностилни, дълбоки, многопластови, в тях няма да открием еклектика, сълзливост и захаросаност. Селският примитив е видян и изобразен от гледище на психологическата му същност. Писателят търси психологическо обяснение на примитивните му първосигнални реакции на ситуациите. Творбите му се отличават с непредвидимост в сюжетно отношение, макар че са конструирани на границата на очакваното. Зад битовизма се намират допълнителни пластове, напипват се митични и мистични отпечатъци и сравнения. Повествователната логика е на границата на парадокса. В творбите му срещаме реализъм, натурализъм магически реализъм, сюрреализъм. Това ги прави по-експресивни и въздействащи.

     Трябва да отбележим максимално опростения диалог в торбите му, вкаран също в спираловиден слог. Значимият писател не допуска придобитото да вземе превес над автентичното. Талантливият творец никога не допуска вторичното да преодолее и превземе първичното и да го надделее, защото интуитивно знае и усеща, че това ще бъде в ущърб на торбата, не допуска филологията да вземе превес над автентичното слово. Стилът на Красимир Димовски е темпераментен, той пише с нерв и ритъм. Този писател владее белетристичния минимум, който внушава пределна плътност на разказа, прозата му е обезвъздушена тотално, до последната глътка въздух. Езикът на писателя е гъвкав, разчупен, богат, нюансиран,, плод е на богато писателско въображение, използва диалектни думи, но с мярка, без да прекалява.

               Прозата на Красимир Димовски е едно вярно изображение на живота, чужда е на всякаква риторика и проповед. Неговите творби приласкават и изтръгват дълбоки скрити емоции, те се приемат като откровение.

<<<15161718

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2024