Никола Иванов

Критика

Уроците на Иван Динков

5.00(1 гласа)

Критика

Първият български хуморист

5.00(1 гласа)

Критика

И спят отдавна всички знамена

Дай първата оценка

Виж още

Хуманистът, обречен на безсмъртие

Дай първата оценка
а твърде ранната кончина на великия писател. Ако бе живял още, вероятно националната ни литература щеше да се обогати с още класически творби и белетристични шедьоври.

      В статията си „Наша книга, наш език“ Йовков споделя: „Нека във всяка българска къща има по някоя българска книга – хубава книга, която и да била, от когото и да е. Тя може да бъде една вещ, но може да стане и една светиня.“ Убедено можем да допълним, че във всеки български дом трябва да има книги от гениалния български писател Йордан Йовков, защото те облагородяват и възвисяват.

    Творчеството на Йордан Йовков е непреходно. То е национална, европейска и световна литературна мярка за хуманизъм от висш порядък. Защото Йовков защитава високото име на човечността. Всеки българин може да изпита непресторена национална гордост, че той е български писател и българин. Неслучайно турският професор Сабри Есат Сиявушгил нареди Йордан Йовков между най-добрите майстори на разказа в световната литература и изрази огорчението си, че Шведската академия на науките, която присъжда Нобеловата награда, не е забелязала този именит писател на Балканите. С великото си творчество Йовков съгражда мостове, а не копае пропасти между етноси и народи.

          Времето работи за големите творци, то не ги опровергава, а ги утвърждава. Така, както става с достатъчна част от творчеството на гениалния писател Йордан Йовков, което е безсмъртно. С невероятния си хуманизъм неговото творчество е обречено на вечност.

 

 

 

 

<<<21222324

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2024