Помагало за журналистически факултети - II

3.35   (46 гласа)
преминава, това е държавникът върховен националист, заявил, че никога Турция няма да бъде колония на която е да е от Великите сили. Това обяснява и съвременното отношение към него – то е разделителната линия и тя никога не може да бъде туширана. В тази ситуация България неизменно присъства, защото въпросът за Проливите десетилетие след десетилетие винаги остава актуален.

Значимото при този разговор е, че той не остава в уютното течение на ретроспекцията, а се обръща към съвременността. Българският проблем е в неподготвените политици, в посредствеността, която никога навреме не

21

получава решителен коректив, в абсолютно сбърканата представа, че за пореден път трябва да се оцелява. Без да се дефинира в разговора, но това не е стратегията на успяващите. Липсата на подготовка ражда компромисни фигури с временно присъствие, значимо за личния им летопис, дори и да намерят място в историческите хроники, че все пак ги е имало. Така се стига и до Балканите – един скачен съд , в който всяка грешна стъпка ражда лавина от последствия.

Разбира се, че може да се продължи, защото Людмила Сугарева е неуморима, но нейните общувания с подготвени, знаещи и талантливи личности дават възможност да се изследва потенциала на интервюто. С опорните му точки, със заложената конкретика и излизането извън рамките ѝ. Поставените въпроси обръщат гръб на конюнктурната актуалност и дават възможност погледът се насочи към градивните позиции, към това, което въодушевява за продължение, а не тласка към бягството на депресията.

После излезе и нов диск.

<<<9101112

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2024