Иван Д. Христов

Разказ

Милуш

4.91(2351 гласа)

Есе

Неповторимият мъдрец

4.90(286 гласа)

Есе

Да оставиш следа след себе си

4.89(281 гласа)

Разказ

Черният гост

4.89(812 гласа)

Есе

Тая слънчева земя е моя

4.89(476 гласа)

Виж още

"Мария от Охрид" - роман за всеки българин

4.20   (5 гласа)

Антон Баев е изтъкнат съвременен поет, белетрист, литературен критик и журналист. Автор е на шест романа, девет стихосбирки, три сборника с разкази, три монографии и книга с фрагменти. Носител е а много литературни награди. Негови творби са преведени на 15 езика.

     „Мария от Охрид“  / Изд. „Омофор“, 2023 / на Антон Баев е отличената през 2022 година книга на националния литературен конкурс за християнски роман. Този най-значим роман на писателя е започнат още през 2009 година. Книгата е писана и преосмислена повече от едно десетилетие, за да се появи една зряла и обемна белетристична творба от близо 400 страници.

     Това е вълнуващ, увлекателен и четивен роман за тежката и горда съдба на Възрожденска България. Една от основните теми, художествено интерпретирана в него е борбата за самостоятелна българска църква. Деянията и страстите български – църковни, обществени и политически, авторът нарича „новобългарско зачатие“.

     „Мария от Охрид“ е исторически роман, изпълнен с много събития свързани с българското възрожденско общество. В него епичното върви ръка за ръка с интимното и драматичното, обагрено от богатото авторово въображение. Многопластов роман, в чийто сюжет и „полифоничен език“ оживява цял век от време, от възрожденските страсти български – верски, духовни, църковни, бунтовни в една повратна епоха на падения и възходи, та чак до средата на 20 век.

     Романът е композиран в тринадесет глави, предхождани от „Кратки жития на героите“ и „Вход“, а след последната глава и на „Изход“.

     Осем са централните герои: Григорий, Мария, италианецът абат Франциск, Йоан, гъркинята Ефросина, поп Стойко, Ана и Инокентий. Чрез изповедите, съдбите и преживяванията им в увлекателния разказ са разкрити и църковните борби и противоречия.

     Историята е разказана чрез многото „аз“ герой – една смесица от измислени персонажи и реални личности: църковни деятели, владици, фанариоти, вестникари и други, които връщат читателя към „духовното щение“, което винаги е между битието и Бога.

     Съдбата и пътищата на героите в романа се пресичат с пътищата на някои от героите на Възраждането ни на историческия фон на борбата за самостоятелна българска църква, строежът на желязната църква „Свети Стефан“ в Цариград, мисиите свързани с Кукушката уния и други.

     Мястото на действието минава през много важни

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2024