"Докато смъртта ни събере" - за един по-хуманен свят

5.00   (1 гласа)

     Талантливата пловдивска писателка Мира Папо е автор на осем прозаични и публицистични книги. „Докато смъртта ни събере“ / Изд. „Библиотека България“, 2024 г. / е нейната най-нова книга, посветена на паметта на българските евреи от Гюмюрджина. Новелата е структурирана в десет глави, смислово и тематично обединени. Това е една трагична и запомняща се семейна история, разказана майсторски и художествено.

     Писателката споделя: „Историята трябва да се помни, дори и да не ни харесва, за да не се повтори никога повече“. По повод на деня на спасението на българските евреи от Царство България тя добавя: „За съжаление не успяхме да спасим българските евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот“.

     Зад метафоричното и необичайно заглавие на новелата са събрани и описани действителни човешки истории, драматични преживявания, свързани с българските евреи от Гюмюрджина, художествено интерпретирани от авторката чрез лирична прозаична реч. Основната сюжетна нишка, в която са вплетени съдбите на останалите персонажи, проследява съдбата на младата жена Ева, която попада погрешка в концлагера „Треблинка“ и това преобръща целия ѝ кратък живот „изпълнен с нереални реалности“.

     Присъединявам се към думите на писателя Калин Терзийски: „Мира Папо отново ме възхити с изтънчената чувствена проза… Тя е вярващ писател и знае кое е горе и кое долу, добро и зло, тъмно и светло. Това идва от вярата. Вярата във възможната съотносителност на важните неща: любовта, страданието, доброто. Чистият човек знае. Мира Папо го доказва“.

     В интригуващото повествование авторката търси отговор за същността и изменчивостта на човешката природа и душевност, на вечната дилема: живот – смърт, родова памет и забрава, състрадание и жестокост, любов и омраза. Читателят също става съпричастен към това и търси да открие в себе си по-добрата човешка същност.

     Разказът е емоционален и завладяващ. В житейските истории умело са вплетени и библейски сюжети и персонажи. Книгата разкрива несломимия човешки дух, който побеждава винаги с доброто и вярата, иначе подобно на библейските личности Сара и Агар, все няма да достигнем „Обетованата земя, защото тя се намира в човешкото сърце“.

     Мира Папо сякаш „ преразказва сънища“ и изгражда един магически свят, в който се смесват реалност и фантазия, минало и бъдеще“.  Тази книга е памет и не забрава не само на Холокоста, тя държи будна и нашата гражданска съвест за един по-добър и хуманен свят. Авторката спо

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2024