Костадин Пампов

Разказ

ТОПОЛИТЕ

1.21(84 гласа)

Разказ

ЦИГАРИТЕ

1.15(84 гласа)

Разказ

ПЧЕЛОЯДИТЕ

1.14(83 гласа)

Виж още

СНИМКАТА

1.27   (82 гласа)

Макар и не често, фуражирите спираха работа и си даваха време за почивка. Сядаха на подредени в кръг камъни и запалваха по цигара. Разговорите им бяха за всичко, но доминираше политиката.

        В тези разговори само Лишо не участваше. Неговата постоянна тема беше друга. Говореше за свой приятел, с когото играели като деца. Според това, което разказваше Лишо, приятелят му се казвал Игнат и свирел на тамбура. По-късно отишъл да учи в Пловдив и там хората оценили неговата дарба. Взели го на работа във фолклорен ансамбъл. Участвал в много програми на радиото и телевизията…

        За Лишо  нямаше съмнение, че Игнат беше станал част от един друг свят... Понякога вадеше от джоба на работната си куртка снимка на приятеля си и я показваше. На тази снимка той беше в народна носия и с тамбура. Лишо разпалено обясняваше, че е получил снимката лично от него и не виждаше насмешката в очите на тези, които го слушаха...                                                        

        Оттогава мина много време. Отдавна не съм момчето, което се върти около фуражирите и слуша приказките им.

        Наскоро бях на село и с майка ми минавахме по улицата покрай църквата. Изведнъж вратата на църковния двор се отвори и оттам излезе възрастен човек. Поздравиха се с майка ми и тя го попита по каква „работа” е бил до църквата. Възрастният човек отговори, че винаги, когато си идва на село, ходи на църква. Там палел свещи за починалите си роднини и за Илия. Майка ми попита кой е този Илия и човекът обясни, че става въпрос за Лишо.

         За мене пък стана ясно, че този, който е  пред нас, е приятелят му Игнат. Той почувства, че трябва да каже  нещо допълнително и ми се стори, че заговори по-скоро на себе си.

         Докато бил жив, Илия носел снимката му в джоба си, а пък той  сега, докато е жив, ще пали свещи и за н

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2024