Гергана Златкова

Поезия

След потопа на ХХI век...

5.00(1 гласа)

Поезия

Гетсиманската градина

4.73(37 гласа)

Поезия

Стената на плача

4.66(29 гласа)

Поезия

258 метра под морското равнище

4.64(28 гласа)

Поезия

Адаса

4.64(28 гласа)

Поезия

друга Струнна теория

4.62(26 гласа)

Виж още

Еньо-Теофил- Антихрист или човек во Христа

Размисли върху някои философски послания чрез пътя на главния герой в романа „Антихрист“ на Емилиян Станев

3.00   (2 гласа)
дна огромна). И ако събитие от настоящето неволно напомня на читателите за събитие от историята, то това напомняне не се случайно.

   Ако трябва да се търси по някакъв начин ключ за разбиране на модерността, пък и на всяка една друга епоха, то значителна част от техните характерни черти се коренят в предшестващите ги епохи.

      Сравнението с морето, чиито вълни се обединяват във вътрешността, правейки излизането на брега все по- невъзможно за плувеца, дърпайки го към към дъното, е не само по отношение на картината на световните проблеми в различни етапи от историята. То е и по отношение на случващото се с един народ, с едно общество, с един град и с всеки един човек поотделно, а най- вече с главния герой. То е метафора за слизане към някакво дъно и по- точно към бездна.

     Още от дете Еньо се отличава от останалите герои в романа, тъй като се стреми по свой начин към Христос, търсейки своята истина за Бога. В неговите представи, съгражданите му са дяволи, които се молят в църквата на чистия и недостижимия Христос. Как могат да бъдат определени подобни усещания- като кошмар, злокобно видение или действителност, уловена от крехката чувствителност на младежа? Еньо- Теофил достига до заключението, че опознавайки Бога, човек няма как да не опознае и Дявола. Пътят му е блуждаещ- между видимо и невидимо, между добро и зло, между духовното и светското, между смирението и гордостта, между Бога и нечестивия.

      Първото разочарование на Еньо е свързано с невъзможната му любов към Кераца, която той поетично в стиховете си определя като Ралица- съзвездието Орион, според българските народни традиции или с утринната звезда Зорница. Има голяма вероятност Кераца да е препратка към Кера- Тамара, дъщерята на цар Иван Александър. Подобно на Естир от Стария Завет, чието име означава „звезда“ и която се омъжва за персийския император Артаксеркс, за да спаси еврейския народ, Кера- Тамара се омъжва за султан Мурад I, за да спаси българския народ от османските завоеватели. Но за съжаление това ѝ действие само е отложило завоеванието за кратко във времето. Ако Ралица е звезда в небето на Еньо, то при падането му представлява морска звезда в дълбините на душата му, която чрез „шиповете си“ го е наранила и сякаш отровила. Има морска звезда, с название „Трънен венец“, която е отровна и с предупредителна окраска. Подходяща метафора за причината за състоянието на Еньо, който сякаш стремейки се към висините се оказва в тяхното огледало – дъното на водите.

    Неуспехът в любовта подтиква Еньо към замонашаване и самовглъбя

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2024