Седемте живота на Мая

Откъс от интерактивния роман

4.78   (83 гласа)
асата. Върху дебелата златна халка блестеше едър, прозрачен камък.

– Истински диамант е – уточни той. – Не се заблуждавам, че ще има дълбока сантиментална стойност за теб, така че някой ден при нужда можеш да го продадеш.

Мая постоя загледана в пръстена с изящно шлифован камък, който хвърляше разноцветни отблясъци.

– Уж обсъждаме сватба, а говорим само за развод – отбеляза тя.

– За съжаление в моето положение трябва да обръщам внимание на такива неромантични подробности. Освен това държа да си останеш с моминското име. Моето се пази за специални хора с особени заслуги към клана. И без това твоето звучи по-добре за артистични прояви.

– Значи няма да ми дадеш любовта си, богатството си и името си – засмя се тя.

– Да, така е. Все пак има какво да спечелиш.

– А ти какво ще спечелиш от брака ни, Макс?

– Разнообразие. Може би искам мацките да престанат да ме преследват и да изградя имидж на сериозен мъж. Част от фамилията ще е много доволна от задомяването ми. Става въпрос за хора, които са по-големи сноби и от мен. Не би желала да ги познаваш, гарантирам ти! Макар че, когато станеш част от семейството, ще се наложи да ги видиш.

– Обещали са ти нещо, ако се ожениш, нали?

– Донякъде. Да кажем, че това ще засили позициите ми.

– Има още нещо. Кажи ми, Макс! Не може това да е всичко! – настоя Мая.

– Досадни подробности! Какво те безпокои?

– Притеснявам се, че избра мен. Продължавам да недоумявам защо! Дори не се опитваш да ме излъжеш, че си влюбен в мен.

– Харесвам те и те уважавам. Какво друго ли? Ти си външен човек, а това е удобно. Кланът не може да възрази срещу брака ни, защото не познава нито теб, нито семейството ти. Не си замесена в скандали, не си крайна в нищо. Няма опасност от задкулисни игри, нямаш връзки в нашите среди, за да бъдеш използвана като нечий агент или да работиш против мен. Не си опасна. Ще те приемат като безобидна младежка прищявка.

– Харесва ти, че съм тук сама и съм беззащитна?

– Мая, мила! Да не мислиш, че чакам първата брачна нощ, за да те завържа с белезници и да извадя камшика? Не съм психопат, нито смятам да ти досаждам сексуално, социално, емоционално или по друг начин.

– Не те разбирам! – въздъхна тя.

– Не е необходимо, скъпа! Можем да определим дата за сватбата след два месеца. Ще направим скромно тържество. Смятам да събера не повече от стотина души. Можеш да поканиш семейството си и когото поискаш. Ще им платя билетите, но ги подготви да не се застояват много. Ще им изпращам пари, за да си стоят там, където са в момента, и да не се месят...

Слушаше го как хладно говори за близките й, но това не я подразни. Знаеше, че много хора на негово място биха си го помислили, а той бе достатъчно откровен, за да го изрече на глас, без да се смущава или извинява. Предложението му за брак беше най-шантавото, за което бе чувала, но въпреки цялата прозаична пресметливост, Мая не изпитваше в

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2022