Литературните прозрения на Георги Пашев

4.90   (162 гласа)

Историк по признание, писател по духовно устройство, така литературния критик Яко Молхов в книгата си “Пловдивски силуети” нарича писателя Георги Пашев. В тези думи до известна степен се крие цялата истина за литературното и книжовно дело на Пашев, неговите духовни интереси и търсения.

Писателят Георги Пашев е роден на 21 август 1908 година в родопското село Павелско. Умира през 2004 година на 96 – годишна “патриаршеска” възраст. Със сериозна литературна дейност той започва да се занимава едва след пенсионирането си. Преди това работи като железопътен служител повече от 30 години: чиновник по движението, диспечер по вагоноразпределението и подначалник на гара Пловдив. Носител е на званието “Почетен железничар”.

За написване историята на железниците БДЖ го пращат в библиотеките в Кишинев, Киев, Москва, както и в библиотеката “Салтиков – Шчедрин” в Санкт Петербург. Пашев работи там и с френския ежедневен и периодичен печат. Среща се с богата историческа публицистика.

Така в началото на творческия си път “се впуска в проучването на една железопътна сага, трудно поддаваща се на историческо пресъздаване”. От нея се ражда първата му книга “От Цариград до Белово”, 1965 година – вълнуващо публицистично произведение, една истинска българска енциклопедия за османския железопътен период и проблемите на българщината преди Освобождението. Монументален дългогодишен труд изграден от фрагменти, които носят белезите на талантливо есе и народно – психологически етюд. Веднага с появата на книгата писателят Константин Константинов дава висока литературна оценка за нея. Заради големия читателски интерес, съдържащата близо 400 страници голям формат книга е преиздадена през 1981 година.

Подвластен на темата за железниците писателя издава “Бунтът на железничарите” - 1983 година и “В олтара на Стефансон”- 1999 година. В тези книги интересът на Георги Пашев като историк и дарбата му на разказвач отново се съчетават в единство. През 2000 година в книгата “Барон Хирш” отново се връща към любимата си тема.

В художествено-документалната повест “Да живей Съединението” – 1972 год., за обединението на Княжество България и Източна Румелия, изпитваме не само радостите от историческите познания, но и духовна наслада от вродената разказваческа дарба на автора. Писателят възстановява атмосферата на румелийското време и живописни подробности от тогавашния живот в Пловдив. В книгата умело са вплетени политически събития и анекдоти. Покорява ни не само богата ерудиция на автора, но и неговото развълнувано патриотично перо.

През 1978 година Георги Пашев издава документалния исторически роман “От хаоса”. Това е едно епично платно, в което с документалната точност се възкресяват събитията от Руско-Турската война през 1877-78 година донесли дългоочакваната свобода на България. “От хаоса” е широка и пъстра панорама на времето, панорама на по богатирски чутовния и по човешки обикновен подвиг на братята – о

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2024