Марлена Юрукова

Поезия

Жената затваря вратата

5.00(2 гласа)

Поезия

Един спокоен ден

4.97(1266 гласа)

Поезия

Бунтът на езика

4.93(3565 гласа)

Поезия

Без корени

4.92(886 гласа)

Разказ

Бяла роза...

4.92(598 гласа)

Виж още

Фред Холи - Художникът и учителят, благословеният

4.82   (71 гласа)

"Творбите на гения се отличават по това качество, че дори когато показват посредственото, дори когато доказват и ни карат да почувстваме неизбежната нищета на живота чрез очевидното, дори когато изразяват най-ужасното отчаяние- въпреки това те служат винаги за утеха, осветяват отново ентусиазма и дори да не изобразяват нищо друго освен смъртта, те връщат живот на самата смърт, който сякаш се е бил изпарил за момент."

Джакомо Леопарди

 

"Благословеният" е картина на Фред Холи - художник и учител по изобразително изкуство, а самият той е благословен с голям талант. Дали дарбата на художника е благословия или проклятие в живота, Макс Бекман е изразил своите съмнения в дневниците и писмата си. Той не е бил сигурен дали големият талант е благословия или проклятие, защото като фигурален художник, рисуващ хора, по времето на Първата и Втората световна война, той е бил летописец на безкрайно страдание и насилие. Като художник-експресионист той дълбоко е почувствал и изразил върху платната си всяка трагедия като лично свое преживяване. А това е трудна задача и болезнено изживяване. Същата трудна задача - да бъде "летописец на нашия род" (думи на самия Фред Холи) – се изпълнява от големия американски художник Фред Холи. Като художници- експресионисти на фигурални картини и летописци на рода човешки и като великолепни учители по изобразително изкуство Фред Холи и Макс Бекман са близки духовно. Но Фред Холи няма никакви съмнения, че е "привилегия да си художник" и се надява, че "не е изменил на отговорностите си, свързани с тази Благословия".

В младите си години Фред Холи е бил абстрактен експресионист като повечето американски художници от онова време (60-те години на 20/и век). Неговите картини от този период разкриват силните емоции на младата му чувствителна душа и са произведения на интуицията му, за която творецът пише:"Имам огромна вяра в интуицията и истината, която тя ражда". Истината, която интуицията на художника извиква за живот, е поетично-символично изобразяване на мистерията на живота, младостта и красотата в маслени картини или графики (гравюри върху дърво), повечето от тях неозаглавени (тъй като няма заглавие за мистерията).

Тези прекрасни творби имат силно емоционално въздействие върху зрителите така, както музиката предизвиква силни емоции у чувствителните хора. Това са спонтанни картини и графики, възникнали чрез експресионистичната техника на бързата рисунка или живопис, улавяща действието чрез самото него. Те представляват израз на любовта на художника към живота и изкуството.

Тези красиви абстрактни символични образи, изградени с техника "импасто" (напластяване на боя) биват изоставени изведнъж от твореца, за да бъдат заменени от гротескни фигурални композиции, създадени с традиционната рисувателна техника на меките четки със самурен косъм. Защо? Главното т

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2024