Марлена Юрукова

Разказ

Златният град

5.00(2 гласа)

Разказ

Рембранд

5.00(2 гласа)

Поезия

Старицата

5.00(2 гласа)

Поезия

Жената затваря вратата

5.00(2 гласа)

Поезия

Един спокоен ден

4.97(1264 гласа)

Виж още

Фред Холи - Художникът и учителят, благословеният

4.87   (70 гласа)
ечение в изобразителното изкуство е било това на абстрактния експресионизъм. Критиците и публиката са били подготвени да очакват и приветстват абстрактно, не фигурално изкуство. Самият художник пише, че именно способността да се откриват случайно интересни и ценни неща го е довела до създаването на цикъла "Играта на гномите" и използването на свободната техника с аерограф и акрилни бои, както и появата на серията картини "Степният вълк". (Вижте още блогът на Фред Холи и профила му в Артслант.)

Аз мисля, че освен способността да се откриват случайно интересни и ценни неща е имало и нещо друго, нещо присъщо за великия художник. Било е знанието на художника за истината, за което говори В.Белински (руски художествен критик, 1811-1848):

"В изкуството не съществува по-голям и по-плодотворен обект от човека".

По мое мнение това е било също и истината и честността, за които Винсент Ван Гог говори:

" Ако имах достатъчно смелост да се отпусна свободно, статията на Ори (изкуствовед, който пише положителна статия за Винсент) щеше да ме насърчи да рискувам повече, за да се освободя от действителността и да направя нещо с цветовете, нещо като музикални тонове, подобно на произведенията на Монтичели, но истината е толкова скъпа за мен, както и борбата да останеш почтен – аз смятам наистина, че предпочитам да работя с цветовете като обущар, отколкото като музикант." (откъс от писмо на Ван Гог от 1890 г.)

Фигуралните композиции на Фред Холи разкриват загадъчната истина за човека с интригуваща фантазия и майсторска техника. Неговият метод на рисуване с аерограф и акрилни бои "синтезира рисуването и живописването в едно действие" (израз на самия Фред Холи) и според М.Врубел именно тази характерна черта прави една рисувателна техника да бъде най-добрата. Сатиричните произведения на Фред Холи ("Гротестни инциденти"), фантастичните му творби, рисунките му, компютърните му картини са тайнствени и поетични, романтични и реалистични, богати на образи, движения, обобщени и индивидуализирани. Те позволяват на зрителите да се замислят върху съдържанието, идеята и смисъла на произведението, да се замислят за самите себе си. Те помагат на хората да намерят пътища към себе си. Тези творби имат силно влияние върху ума и чувствата на зрителите, осъществявайки по този начин главната цел на изкуството. Зрителите могат да намерят и да разберат самите себе си в картините на Фред Холи, те могат да открият и разберат мислите и чувствата на другите хората. Въпреки че произведенията на Фред Холи са създадени без предубеждения, има дълбоко съдържание и идеи, изразени в тях по майсторски начин. Така творбите, представящи "отвратителни и грозни образи" са се превърнали в красиви, защото "Единствено красивото е сериозно."(А.П.Чехов), а художникът "не е изменил на отговорностите си, свързани с тази Благословия", защото е създал произведения, които са и ще бъдат винаги „съвременни, жизнерадостни и сериозни“ - качества, които според вижданията

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2021