Розалия Александрова

Поезия

Когато мислите чертаят път

4.79(185 гласа)

Поезия

Обичам Те от началото ...

4.72(112 гласа)

Поезия

Нар от пришълец

4.69(108 гласа)

Поезия

Сърцето ми е стих, ...

4.39(46 гласа)

Виж още

Поезията като висша реалност

4.92   (332 гласа)
и открития в науката са нужни векове, тук възможността да се получи информация е мигновена. На информационно ниво поезията представлява това, което представлява и науката – пренос на информационни пакети. Те могат да се уловят с по-фините сетива на хората, които ги „получават” - поетите.

 

През 2003-та година на една поетична сбирка инж.-химикът Димитър Димитров нарече стиховете в нея „квантови”. Така се зароди идеята от група ентусиасти - поети и физици – да изследват този обществен феномен. А през март 2006 г. се роди първата поетична формация с името „Квант”. Нейни участници станаха поетите Розалия Александрова, инж. Димитър Димитров, Елена Диварова, Димитър Атанасов, Румяна Николова и физиците Михаил Хинев и академикът на РАЕН инж. Величко Братанов. Оттогава и досега тази неформална, а от 2008 г. Сдружение „Квант и приятели”, група обедини усилията на поети и учени за утвърждаване на квантовата През 2010 г. беше издаден първият и досега единствен сборник „Квантова поезия”. Той беляза момента, в който квантовата поезия отново се обедини със своите посестрими, без оглед на човешкия код на всяка поезия. Това стана благодарение на Европейската нощ на учените, която даде възможност на творците от „Квант и приятели” активно да си сътрудничат с творците в Медицинския университет - Пловдив и така бял свят видяха много и поетични творби в литературните алманаси, издадени през 2009, 2010, 2013 г. поезия в гражданското общество.

 

* - Информациологията за първи път трактува понятието „информация” като общовселенска, общочовешка и общонаучна същност, обхващаща глобално-космическите области на човешката дейност и цялото пространство на Вселената, състоящо се от информациогенен вакуум (99,999...%) и информационна материя (10-6%)... Няма ли информация – няма вакуум, няма движение (сила и действие), няма енергия (маса), няма материя (течна, твърда, газообразна, плазмена), няма излъчване и няма интерференция и дифракция. От Декларацията на Световния информационен форум, ООН, 2000 г. (12).

 

** - „Информационното поле (ЕИП) на Вселената е жива система, способна да получава информация,

да я съхранява, да се обучава от преди получена информация, да твори информация и по своя воля да дава разпореждания спрямо материалното движение и действие.“ (Сочеванов, Н. Информационное поле, его характеристики и особенности. – Парапсихология и психофизика, 1994, № 3(9)

 

През 2015 г. по идея на Р. Александрова беше поставено началото на Международния фестивал на поезията „Духовност без граници”, който вече три години отстоява правото си на културен феномен в град Пловдив. Отново осъществен с творци и спосорството на двете организации – МУ - Пловдив и Сдружение „Квант и приятели”.

Целта на всеки фестивал беше и си остава да събере на едно място поети от България и др. страни, за да се създаде мощно поле на излъчване на послания (енерго-информационни пакети – мисълобрази или м

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2024