Розалия Александрова

Поезия

Когато мислите чертаят път

4.79(185 гласа)

Поезия

Обичам Те от началото ...

4.72(112 гласа)

Поезия

Нар от пришълец

4.69(108 гласа)

Поезия

Сърцето ми е стих, ...

4.39(46 гласа)

Виж още

Поезията като висша реалност

4.92   (332 гласа)
правят единственото, което земната логика им позволява - да го оприличат на нещо познато:думи, ситуации, истории. Думите обаче са едни и същи, ситуациите могат да ни изненадат с малко елементи. Историите са общо преживяване.Или - мисълобразът преминава през авторовите фини тела и достига до физическия инструментариум (антена) – човешкия мозък, откъдето авторът го облича с думите, с които може да представи този информационен пакет.(7)

 

Подобно изследване беше неколкократно заявено пред научната комисия на Пловдивския медицински университет. И се надяваме един ден тази комисия да отговори на изискванията на новото време, без да се съобразява със забавената процедура на европейската научна догма.

 

За художественото оформление на алманасите и останалата издадена от Фестивала литературна продукция бяха канени художникът Румен Търнев от Пловдив и Рената Циган от Лондон. По поръчка на организаторите на Фестивала скулпторът Рангел Стоилов – Бачо от Пловдив създаде статуетката „Вдъхновение” – символ на Фестивала. Нашите приятели от артистична група КАМПЕ – Лондон издадоха два фотоалбума за фестивалите през 2015 и 2016 г. Така се утвърждава не само синергетиката в изкуството, но поетичните приятелства прерастват в духовно сътрудничество в името на чистата идея на Еволюцията. Резултатите от това плодотворно сътрудничество тепърва ще дават своите плодове в духовната сцена на Европа и света.

Новаторското отношение на създателите на литературните алманаси пролича и в отношението им към млади талантливи автори – студенти и преподаватели в МУ – Пловдив.

За първи път със своя поетична публикация участваха петима млади поети от Англия, които се обучават в Медицинския университет - Пловдив: студентите от втори курс по дентална медицина Хафса Хюсеин, Рубика Хашми, Мохаммад Бакт, Ашвин Селвасандрен, Айша Хюсеин. А в предходните години това бяха студентките по медицина във втори курс Рая Делипавлова, Мария Василева и Несрин Дьокмеоглу от Турция. Особено вълнуващо е, че през тази година с една от наградите на Фестивала – издаване на първа поетична книга – беше отличена проф. д-р Мария Панчовска – известен български учен и практикуващ лекар.

 

Организацията на събитията през годините беше с оглед на възможностите за колаборация с различни обществени организации, международни проекти и частни институции. Това са: МУ – Пловдив, Сдружение „Квант и приятели”, НБ „Иван Вазов”, НЧ „Възраждане 1983”, НЧ „Съвременник 1986”, Пълдин артклуб, Арт галерия – Белозем, Галерия „А+”, галерия на Дружеството на пловдивските художници, Дом на писателя – къща „Ламартин”, клуб „Библиотеката” и др. Тази година Фестивалът беше изнесен и в нашата столица София със специалното участие на Министерство на културата, Национален музей „Земята и хората” и Съюза на българските писатели. Някои локации станаха традиционни – например: в Народната библиотека „Иван Вазов” правим предпремиерното представяне на гостите пре

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2024