ДРУГО СИ Е УЧЕНОТО

4.74   (31 гласа)
сме селяни хора, произвеждаме туй, онуй, за пазар, нали така, транспорт ни трябва..., но....училището, сякаш, че го мъчи!.....Бе,.какво се чува? Щял си да ни напускаш? В града да се връщаш! Че то хубаво, джанам, ама в града местата за учители, май че са кът, а?.... Нямаш ли си хора приятелче, да знаеш, пет пари не чиниш! Светът сега е такъв! Ти на мене, аз на тебе! Ей, докато взема плана за пустата къща, че агне ли не клах, че фитки** ли не скубах! Ами за фаянса! Ами за цимента! Бе холан! Лош свят се навъди, бе, лош! Където идеш, все в ръцете те гледат! Е, заради туй, искам и мойте деца да се издигнат, че... друго си е ученото! Ама, на! На момчето му се опъват книгите! Бе..., вие... тия двойки... на конвейер ли ги пишете? Хич, барем, ей тъй, нещичко, поне за една четворчица, не казва ли, бе? Че то, тъй бива ли? Ами, дето се вика, тая година като рече “А”, догодина ще каже и “Б”! Ти, сега, по-мъдро гледай на тоя живот! Речи някоя блага думица на твоите колеги. Тури ми едно рамо, пък сетне, Петров, аз цял гръб ще ти подсигуря!

- Едва ли! – с тънка усмивчица каза “домакинът”.

- Не вярваш!? – изненадан, попита “гостът”.

- Вярвам, че няма да се случи. Вчера бях в Окръжния . Всички говорят , как, заради рушвети, човекът ти, е понижен, а поста му е заел шуреят на бившия ви кръчмар, Гого!

В този момент, се чу лек шум на счупена чаша. Малки, не нужни никому вече стъкълца заблестяха на пода. Уредникът изгуби свяст!

Но, краят не е тъжен. Скоро настъпиха бойки времена. Вичо се оправи и понесе знамето на промяната. Гого навлезе в алкохолния бизнес и стана щедър спонсор на успешни партии. Големите хора, от Окръжния, се сдобиха с малки хотелски комплексчета край морето. Момчето порасна, но не се занимава със земеделие. Внася коли от чужбина. За Пенчо, историята мълчи!

Даскала, Петров, с много любов, отглежда еко-зеленчуци, в малкото си дворче.

* Разказвачът е съхранил езика на героя.

** пуйки

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2020