За романа „Светулките ще ти покажат пътя“

5.00   (4 votes)
Това е роман-история върху историческия български ХХ век, но и роман за личната история на няколко поколения герои. „Безсмъртните не винаги влизат в историята. Те могат да се разминат с нея, могат да останат и в дебелата й сянка“, казва писателят Добротинов още в началните страници на романа. Но нали това е сърцевината на литературата – да впише по свой начин невписаните в дискурсивната и винаги изпускаща човешкото история „безсмъртните ни“.

Роман, в който по един калейдоскопичен начин Невена Коканова се превръща ту в героинята от „Крадецът на праскови“, ту – в „Търновската царица“, момчето – ту в писателя Емилиян Станев, ту в неговия читател. И в тази игра с времето и пътя Христо Добротинов успява не просто да разкаже една история, но разказвайки я, да разкаже сгъстената история на нашия ХХ в.

Прочитайки докрай книгата, у читателя остава преди всичко романовия свят на Добротинов, не толкова отделните герои, колкото смешението на съдбите им в едно място и време, които – и преобръщайки се според различно историческо статукво, са вечно повтарящи се, неизменни; едноутробни са както убийците, така и жертвите им, и винаги могат да разменят местата си.

Въпреки че се базира на високите исторически пулсации, историята в романа на Добротинов е повече кръг, отколкото спирала. Вечно повтарящо се колело. Но как спиците въртят колелото е сърцевината на историята в романа.

Горещо препоръчвам романа „Светулките ще ти покажат пътя“ на всеки, който иска да завърти калейдоскопа на времето, първо да разпръсне, а след това и да подреди чудесните цветни стъкълца-картини от този интересен, увличащ и оценяващ романов свят на Христо Добротинов.

__________________________________________

Добротинов, Х. "Светулките ще ти покажат пътя". ИК Хермес, П., 2021

The PlovdivLit site is a creative product of "Plovdiv LIK" foundation and it`s object of copyright.
Use of hyperlinks to the site, editions, sections and specific texts in PlovdivLit is free.

© PlovdivLit 2022