Антон Баев

Критика

За романите на Деметра Дулева

5.00(2 гласа)

Критика

Свитъците на Светлозар Игов

4.97(2225 гласа)

Поезия

Ела, делфинче!

4.96(4675 гласа)

Критика

Евангелие по Елена

4.94(839 гласа)

Виж още

За романа „Светулките ще ти покажат пътя“

5.00   (4 гласа)
Това е роман-история върху историческия български ХХ век, но и роман за личната история на няколко поколения герои. „Безсмъртните не винаги влизат в историята. Те могат да се разминат с нея, могат да останат и в дебелата й сянка“, казва писателят Добротинов още в началните страници на романа. Но нали това е сърцевината на литературата – да впише по свой начин невписаните в дискурсивната и винаги изпускаща човешкото история „безсмъртните ни“.

Роман, в който по един калейдоскопичен начин Невена Коканова се превръща ту в героинята от „Крадецът на праскови“, ту – в „Търновската царица“, момчето – ту в писателя Емилиян Станев, ту в неговия читател. И в тази игра с времето и пътя Христо Добротинов успява не просто да разкаже една история, но разказвайки я, да разкаже сгъстената история на нашия ХХ в.

Прочитайки докрай книгата, у читателя остава преди всичко романовия свят на Добротинов, не толкова отделните герои, колкото смешението на съдбите им в едно място и време, които – и преобръщайки се според различно историческо статукво, са вечно повтарящи се, неизменни; едноутробни са както убийците, така и жертвите им, и винаги могат да разменят местата си.

Въпреки че се базира на високите исторически пулсации, историята в романа на Добротинов е повече кръг, отколкото спирала. Вечно повтарящо се колело. Но как спиците въртят колелото е сърцевината на историята в романа.

Горещо препоръчвам романа „Светулките ще ти покажат пътя“ на всеки, който иска да завърти калейдоскопа на времето, първо да разпръсне, а след това и да подреди чудесните цветни стъкълца-картини от този интересен, увличащ и оценяващ романов свят на Христо Добротинов.

__________________________________________

Добротинов, Х. "Светулките ще ти покажат пътя". ИК Хермес, П., 2021

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2022