За романите на Деметра Дулева

5.00   (1 votes)

Вторият роман на Деметра Дулева Преобърнати съзвездия може да се чете и като продължение на Странстващия албатрос, и като връщане с едно десетилетие назад. Ако в дебюта й времето бе разцепено на днес и това на 90-те, то в Преобърнати съзвездия е днес и 80-те. Подобна времева перспектива е не просто интересна, но по някакъв начин, бих казал, задължителна за романовото, ако се съгласим с теоретиците, че генезисът на този жанр е в епоса, а там далечната времева дистанция е един от белезите за наличие на епическо повествование.

Ако това обаче се съотнася с типологията на романовото, то по-интересно е как типологията минава през авторския почерк - оня бинокъл, през който авторът наблюдава времето, приближавайки го и отдалечавайки го едновременно. В този смисъл отчетлива перспектива и на двата романа на Деметра Дулева е една калейдоскопична гледна точка, която непрекъснато прави далечното цветно и цветното – далечно. То е като игра с онези цветни калейдоскопи, през които децата на 80-те гледаха как малките кристалчета зад стъклото се подреждат в пъстри картинки – далеч по-интересни от видимото с невъоръжено око.

И изненадата при четенето на Преобърнати съзвездия е точно тук – цветното далекогледче на Деметра Дулева ни представя една, бих казал, по-скоро черно-бяла отколкото пъстра картина на 80-те, макар в нарочно фрагментирания сюжет, който прескача ту от онова време към днешното, ту разгражда на малки картинки самото минало време, да има и цвят и графика.

Преобърнати съзвездия е роман за съзряването (за живота на една жена от 14 до 44) и в този смисъл може да се отнесе към класическите билдунгс романи. Героинята Йоана Костова трябва от 14-годишна – след развода на родителите си – сама да намери път в и към живота. В щампата на образователния роман героинята минава пр

1234>>>

The PlovdivLit site is a creative product of "Plovdiv LIK" foundation and it`s object of copyright.
Use of hyperlinks to the site, editions, sections and specific texts in PlovdivLit is free.

© PlovdivLit 2022