Бележки по "Очертаване на кръг" от Катя Стоилова

4.92   (453 гласа)
Приготвяне за път /в него не пътуването, а именно уседналостта е център и ценност/, Балерина /което пък е опит за назоваване на състоянието на отбрана като смисъл на живота, като спасяване на кръга от натиска на външното и враждебното/, За нещата, които ми приличат /където пък са назовани мъжът и жената поотделно, но свързани в общ кръг; тук имам претенция за финалната дума, мисля, че е от различен смислов спектър, но може и да греша/, Щурци, Да умреш от щастие, Дъжд. Изброявам само стихотворенията, които на мен лично ми допадат най-много в книгата.

Ще отбележа и едно прекрасно с психологизма си стихотворение в Очертаване на кръгЗадължителните елементи, което успява в няколко стиха да очертае кръга на семейното битие, като положи в него мъжът и жената – тези привличащи се, но и отблъскващи се протони и неутрони в ядрото на затвореното вечно битие. Едно стихотворение, което е сред най-добрите, по моему, в днешната ни женска поезия.

Накрая: Очертаване на кръг е може би неравностойна в отделните лирически късове книга, но успява да очертае и отграничи деликатния поетически глас на Катя Стоилова, която добре знае:

                                          Някой вече ги е създал думите
                                          и предметите.
                                          Аз просто им нанасям светлосенки.

                                                                         Из Инш Аллах

Точно това, дами и господа, струва ми се, е смисълът на поезията, на добрата поезия.

____________________________
* Очертаване на кръг. Пловдив: Хермес, 2013.

Сайтът PlovdivLit е творчески продукт на фондация „Пловдив ЛИК” и е обект на авторско право.
Поставянето на хипервръзки към сайта, към издания, рубрики и конкретни текстове в PlovdivLit е свободно.

© PlovdivLit 2022